
Lägesanpassad effektmodell för mobilitetsåtgärder
Detta projekt kommer att gå igenom tidigare studier, göra intervjuer och analysera mobildata för att utröna boendes resvanor i tre svenska städer. Syftet är att undersöka hur effekten av vanligt förekommande mobilitetsåtgärder som kommun, fastighetsägare och bildelningsföretag råder över påverkas av läget i staden.
Mobilitetsåtgärder har i flera studier visat sig ge positiva effekter för mer fossilfria, transporteffektiva och resurseffektiva transportsystem i städer. Men studiernas avgränsningar och vilken typ av effekter de i själva verket har mätt har varierat kraftigt.
Detta projekt kommer att genomföra en större studie om samband mellan mobilitetsåtgärder, bilinnehav och resvanor. Projektet kommer att gå igenom tidigare studier, göra intervjuer och analysera mobildata för att utröna boendes resvanor.
Målet är att skapa en tabell med kvantitativa effektmått för hur vanligt förekommande mobilitetsåtgärder (och kombinationer av åtgärder) påverkar bilinnehav, körda kilometer med bil och överflyttning från bilresor till andra färdmedel, beroende på var i tätorten åtgärden genomförs.
Resultatet ska fritt kunna användas av forskare, konsulter och tjänstepersoner och ge empiriskt stöd till förslag på lämpliga mobilitetsåtgärder utifrån det enskilda projektets särskilda förutsättningar. Fallstudierna omfattar Stockholm, Göteborg och Uppsala.
Projektfakta
- Projektnamn: Lägesanpassad effektmodell för mobilitetsåtgärder.
- Budget: 2,1 miljoner SEK.
- Finansiär: Energimyndigheten.
- Samarbetspartner: Spacescape, IVL Svenska Miljöinstitutet, Stockholm stad, Göteborgs stad, Uppsala kommun, Framtiden byggutveckling.
- Period: 2025 - 2027