Skelettdeformationer i gruvrecipienter
I det här projektet görs biologiska och kemiska analyser för att kartlägga om överskottsvatten från gruvindustrin kan förklara de skelettdeformationer som tidigare observerats i fisk utanför Kiruna.
Hösten 2018 observerades vid rutinmässigt provfiske i recipientsjöarna till Kirunagruvan att det förekom abborrindivider med skelettdeformationer vilket föranledde LKAB att initiera undersökningsprogram för att öka kunskapsunderlaget. IVL har genomfört ett antal delutredningar för att undersöka observationens allmängiltighet vilka sammanfattas i IVL-rapport C611.
Efter ett antal undersökningar av fisk i olika livsstadier kunde det konstateras att det föreligger en förhöjd frekvens av skelettdeformationer i abborre från Kirunagruvans recipientsjöar. Det kunde emellertid inte fastslås vad som orsakat effektbilden eller vilken eventuell ekologisk relevans de observerade missbildningarna har för abborrpopulationerna. Fortsatta undersökningar i recipienter till andra järnmalmsgruvor i malmfälten i Norrbotten indikerar att fenomenet inte är isolerat till Kirunagruvans recipient och heller inte enbart till arten abborre.
Klarlägga om det finns egenskaper i överskottsvatten från gruvverksamheterna som förklarar deformationerna i fisk
I detta projekt ligger fokus på biologiska tester och kemiska karakteriseringar med syfte att klarlägga om det finns egenskaper i överskottsvatten från gruvverksamheterna som förklarar de observerade deformationerna i fisk och om så är fallet söka avgränsa vilka ämnen/ämnesgrupper som är de kausala faktorerna. I ett vidare perspektiv ingår även att om det visar sig möjligt att isolera faktorer som orsakar skelettskadorna utreda vilka möjligheter till åtgärder som föreligger. Upplägget för studien har stora likheter med de stora forskningsprogram IVL genomförde på 1970- och 80-talet i syfte att klarlägga vilka ämnesgrupper och processkoncept dåtidens effektbild på fisk orsakades av och hur dessa kunde elimineras.
Projektfakta
- Projektnamn: Skelettdeformationer i gruvrecipienter
- Budget: 2,5 MSEK
- Finansiär: LKAB, SIVL (Stiftelsen Institutet för vatten och luftvårdsforskning)
- Samarbetspartner: LKAB, Stockholms universitet, Naturhistoriska riksmuseet, Karolinska institutet, IVL Svenska Miljöinstitutet
- Period: 2023 - 2025