Vad finns i luften vi andas?
Luftföroreningar och partiklar påverkar både hälsa och miljön. På IVL Svenska Miljöinstitutet bedrivs forskning för att öka kunskapen om spridningen och effekterna av olika luftföroreningar.
Trots många framgångar med att minska utsläppen av luftföroreningar är luften på många håll i världen fortfarande dålig. Få svenska städer klarar nationella miljömål eller WHO:s riktlinjer för luftkvalitet.
För att få bukt med både långväga och lokalt uppkomna luftföroreningar krävs kraftfulla åtgärder. Vi undersöker vägar framåt genom både tvärvetenskaplig forskning och enskilda uppdrag. Den stora utmaningen framåt är att samtidigt minska utsläppen av luftföroreningar och växthusgaser, här arbetar vi policyinriktat och internationellt i olika nätverk och organ. Merparten av vårt arbete med luftmiljö utgår från analyser i vårt eget labb.
IVL:s expertområden inom luft
Miljöövervakning
Långsiktig övervakning av luftföroreningar är viktigt för att bedöma om en förändring orsakas av mänsklig påverkan eller beror på naturliga variationer. Långa mätserier är även viktigt för att kunna följa utvecklingen vid vidtagna åtgärder.
Spridningsmodellering
Spridningsmodeller och atmosfäriska processmodeller hjälper oss att bestämma hur emissionen påverkar luftföroreningshalter och nedfall av olika ämnen. IVL har en omfattande verksamhet inom spridningsmodellering och beräkningar.
Utsläpp till luft
Var kommer luftföroreningarna ifrån och hur kan vi på bästa sätt minska utsläppen? För att ta reda på vilka föroreningar som finns i luften och varifrån de kommer använder IVL flera olika mätmetoder och övervakningsstrategier.
Erbjudanden inom luft
Filtrera resultatet
Det här formuläret postas automatiskt