Klimatförändringarna berör allt och alla

Det är bråttom att ställa om till ett fossilfritt samhälle.

Från utsläppsdata till utsläppshandel

1989 tog vi fram Sveriges första kartläggning av koldioxidutsläpp. I dag jobbar de flesta på IVL med klimatfrågor på ett eller annat sätt, från utsläppshandel och klimatkompensation till energiscenarier och klimateffekter på ekosystemen.

Klimatpolitiska styrmedel och klimatanpassning

Våra klimatpolitiska forskningsprojekt fokuserar bland annat på hur mycket det kostar att minska utsläpp av växthusgaser och hur olika styrmedel påverkar varandra. Vi rapporterar årligen Sveriges officiella utsläppsstatistik på uppdrag av Naturvårdsverket och våra experter deltar i arbetet inom FN:s klimatpanel IPCC.

Vi gör också klimat- och sårbarhetsanalyser och tar fram anpassningsåtgärder, både på uppdrag av kommuner och myndigheter.

Klimatpåverkan och koldioxidberäkningar

Vad har minst klimatpåverkan: plastpåsar eller papperspåsar? Allt fler företag, organisationer och privatpersoner vill veta hur mycket koldioxid olika produkter och tjänster generar. IVL har lång erfarenhet av att beräkna klimatpåverkan.

Nästan alla våra projekt berör klimatfrågan, direkt eller indirekt.

Prenumerera på våra nyhetsbrev och ta del av nya projekt, forskningsresultat och andra aktuella frågor.

Jag vill bli kontaktad

Vi hjälper dig med dina utmaningar, hur omfattande eller små de än är. Skriv in dina kontaktuppgifter och välj vilket område du vill veta mer om, så kontaktar vi dig.