1. Startsida
  2. Nyheter
  3. [2021-12-09] Separat insamling av frigolit är igång
Nyhet | 2021-12-09
A bag for handing in styrofoam (EPS) at a recycling center

Separat insamling av frigolit är igång

Inom ramen för projektet Sluta cirkeln för industriell plast har EPS Sverige tillsammans med Uppsala Vatten och Avfall samt Kungsbacka kommun startat försök med separat insamling av frigolit (expanderad polystyren, EPS). Insamlingen pågår några månader på två återvinningscentraler och ska sedan utvärderas. Faller försöken väl ut kan separat insamling komma på fler platser.

– Vi blev väldigt glada när EPS Sverige gav oss möjlighet att testa utsortering av frigolit på en av våra återvinningscentraler. Nu kan vi vara med och bidra till att mer material går till återvinning i stället för förbränning, säger Maria Samuelsson, enhetschef för avfall och återvinning på Kungsbacka kommun.

Insamlingen sker i stora transparenta säckar intill containrarna för brännbart avfall. Det är nämligen där den mesta frigoliten hamnar i dag. Ibland läggs den även tillsammans med wellpappen vilket kontaminerar det flödet och skapar problem vid återvinningen.

Välkänt material med stor efterfrågan

Det finns en stor efterfrågan på insamlad frigolit i dag. Tack vare att det är ett välkänt material är det enkelt att sortera ut och få rena fraktioner.

– Då det är en helt ny fraktion är det många som inte uppmärksammar det nya insamlingskärlet utan tyvärr fortfarande sorterar frigoliten som brännbart. Men med tiden kommer fler och fler att lära sig att den finns, och då kommer mängderna som sorteras rätt att öka, konstaterade Henrik Oxfall från EPS Sverige när han besökte insamlingen på återvinningscentralen i Frillesås i Kungsbacka kommun.

Den insamlade frigoliten skickas vidare för att komprimeras och sedan bli ny frigolit genom en mekanisk återvinningsprocess.

Resultat över förväntan i Uppsala

I Uppsala har man redan samlat in långt mer än vad man väntat och är väldigt positiva till försöken.

– Insamlingen på vår återvinningscentral i Librobäck är bara början för oss. Under våren hoppas vi kunna komma igång med att sortera ut frigolit som ligger i blandade brännbara fraktioner på vår stora återvinningsanläggning Hovgården, och på sätt kunna återvinna ännu större mängder, säger Elin Belleza, avfallsplanerare på Uppsala Vatten och Avfall.

Arbetar för att EPS ska användas korrekt

EPS Sverige, som deltar i Sluta cirkeln för industriell plast, är en sektorgrupp inom IKEM. Den arbetar för att EPS (ofta kallat frigolit) ska användas på ett korrekt sätt, så att tekniska, ekonomiska och miljömässiga fördelar tillvaratas.

Se hemsidan för EPS Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för fler nyheter om EPS-återvinning.

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden