1. Startsida
  2. Nyheter
  3. [2022-03-22] Barry Callebaut vill återvinna alla storsäckar i stället för att de eldas upp
Nyhet | 2022-03-22
Two men stand next to a stack of compressed big bags to be recycled.

Eldison Sali, anläggningsansvarig för Barry Callebaut i Kågeröd (till vänster), diskuterar återvinning av storsäckar med Micael Rahm från Accon Greentech. (Bild: Alexandra Almasi)

Barry Callebaut vill återvinna alla storsäckar i stället för att de eldas upp

För att lyckas återvinna mer plast i industrin är det viktigt att företagen förstår vad som händer med förpackningarna och tar ansvar för det. Chokladtillverkaren Barry Callebaut, en av parterna i projektet Sluta cirklarna för industriell plast, vill bidra till att finna en lösning.

Barry Callebaut är en av världens största chokladtillverkare med över 12 500 anställda i 137 länder. En av deras anläggningar i Sverige finns i Kågeröd utanför Helsingborg där de tar emot och blandar olika ingredienser, som kakao, vanilj och socker.

Storanvändare av storsäckar

Anläggningen i Kågeröd använder cirka 70 ton storsäckar varje år. I projektet bidrar Barry Callebaut med storsäckar som ska användas för återvinningstester. De vill gärna att det utvecklas vidare från pilot till fullskalig återvinning så att alla storsäckar de använder ska kunna återvinnas.

– Vi trodde att våra bigbags återvanns redan i dag, men det visade sig att de skickas till förbränning med energiutvinning, säger Eldison Sali, anläggningsansvarig i Kågeröd.

När företaget började leta efter en alternativ lösning kom de i kontakt med Accon Greentech, en annan projektpart i Sluta cirkeln för industriell plast, som arbetar just med återvinning av storsäckar.

– Vi bestämde att gå in i projektet för att bidra till att utveckla den lösning som vi önskar oss, eftersom det inte finns i dag, säger Eldison Sali.

Hållbarhet för både råvaror och förpackningar

Det är särskilt viktigt eftersom produktionen i Kågeröd ska öka kraftigt under de kommande åren när aktiviteter från Tyskland flyttas till Sverige. Då förväntas mängden storsäckar mer än fördubblas.

– Vårt huvudfokus när det gäller hållbarhet och minskad klimatpåverkan är kopplat till livsmedelsråvarorna i vår produktion. Men vill vi också gärna se att det går att återvinna våra verksamhetsförpackningar och att plasten behåller ett högt värde i nästa applikation, säger Jessica Nydén, Supply Chain Director på Barry Callebaut.

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden