1. Startsida
 2. Nyheter
 3. [2021-09-22] De första storsäckarna har blivit plastgranulat
Nyhet | 2021-09-22
A double picture: To the left, a mill shredding plastic big bags. To the right: brown plastic granules.

Bilder: Micael Rahm

De första storsäckarna har blivit plastgranulat

De faktiska testerna är igång inom Sluta cirkeln för industriell plast. Projektet har samlat in tre ton använda storsäckar, packat dem, rivit en stor del i småbitar som har tvättats, smälts ned och blivit plastgranulat. Nu ska resultatet utvärderas. Den tänkta slutprodukten är nya storsäckar, men innan dess återstår mycket arbete.

Det ligger en söt doft av socker och kakao över fallstudien om återvinning av storsäckar. Flera projektparter är inblandade:

  • Chokladtillverkaren Barry-Callebaut, som har använt säckarna till socker, kakao och andra smakämnen.
  • Emballagetillverkaren Accon, som har samlat in storsäckarna, pressat dem till balar och transporterat dem vidare.
  • Återvinningsföretaget Novoplast, som har genomfört processen att riva säckarna, tvätta dem och tillverka plastgranulat.

  Kakaofärgat slutresultat

  – Förutom att testa olika tekniker för balpressning undersöker vi möjligheten med kostnadseffektiva transporter som ger lägre koldioxidutsläpp, säger Micael Rahm på Accon Greentech.

  Novoplast har rivit en stor del av de begagnade storsäckarna i en kvarn, kört dem genom en torrtvätt och till sist genom en extruder som smält materialet och pressat ut det i form av plastgranulat. Denna gång blev slutresultatet brunt eftersom kakaon färgar av sig.

  Papper måste tas bort

  Planen är att bearbeta fler balar, men innan dess måste ett filter installeras i extrudern som tar bort rester av storsäckarnas pappersetiketter. En annan fråga är i hur små bitar plasten ska rivas.

  – Mycket plastfibrer kommer ut med smutsen i torrtvättprocessen och vi vill inte förlora så mycket material. Kanske måste vi gå upp i storlek från de cirka 35 mm vi river plasten till nu, säger Fredrik Ek på Novoplast.

  Analyser styr fortsättningen

  De första testerna visar att den bearbetade plasten blir alltför lättflytande för att kunna bli råmaterial till nya storsäckar. En tillsats skulle kunna påverka smältpunkten.

  – Vi behöver analysera resultaten och invänta filtret innan vi går vidare med resten av storsäckarna, konstaterar Fredrik Ek.

  Arkiv för nyheter och pressmeddelanden