Avfallsförbrännare vill hjälpa kunder att återvinna plast
Mycket plast hamnar i förbränningsugnen efter en enda användning. Så också hos Tekniska verken i Linköping. Men de vill att det ska minska och har därför ställt en balpress hos en av sina större kunder, som på så sätt enkelt kan skicka sina storsäckar till återvinning. Och det finns fler avfallsförbrännare som inte vill elda plast.
– Vi försöker få bort så mycket som möjligt av plasten från förbränningen. Ju mer plast vi bränner, desto mindre miljövänlig fjärrvärme tillverkar vi – därför vill vi minska plasten och koldioxidutsläppen, säger Tobias Hamre, produktspecialist på Tekniska verken.
Företaget har ett internt direktiv om att återvinna så mycket som möjligt.
– Vi har gått igenom plastavfallet hos en våra stora kunder och undersökt vilka typ de har för att hitta flöden där vi kan återvinna materialet.
Storsäckar enklast att återvinna
Det som är enklast att återvinna är storsäckar, anser Tobias Hamre. Inte minst efter att han fått kontakt med Accon Greentech, partner i projektet Sluta cirkeln för industriell plast, som arbetar med tillverkning och återvinning av storsäckar.
– Det är en enkel produkt att skilja ut, det är ett plastmaterial av hög kvalitet som lätt kan återvinnas. Och det går bra att jobba lokalt, vi slipper exportera – det tycker jag är bra, säger Tobias Hamre.
Hyr ut balpress till kunden
Tekniska verken har skaffat en balpress som de hyr ut till kunden, som då enkelt kan pressa ihop sina använda storsäckar och skicka dem för återvinning via Accon. Det blir cirka 10-15 ton per år, runt 130 balar. Möjligen ordnar Tekniska verken ytterligare en press för att kunden ska slippa flytta storsäckarna inom sin anläggning. Fler kunder skulle kunna få en sådan lösning.
En annan modell kan vara att Tekniska verken hämtar storsäckar hos sina kunder och lagrar dem i väntan på att Accon hämtar.
”Borde vara mer fokus på verksamhetsförpackningar”
Europa har målet att man ska återvinna 50 procent av plastförpackningarna senast 2025. Men åtgärderna gäller främst konsumentförpackningar.
– Det borde vara mer fokus på verksamhetsförpackningar. Innan man sätter dem på marknaden måste man veta hur man ska återvinna dem. Det tänkandet behövs redan vid utbildningen av dem som designar dem, säger Tobias Hamre.
Han ser att material nu börjar få högre värde och att fler därför är intresserade av att återvinna. Och det är fler avfallsförbränningsaktörer som arbetar för att rädda mer av plastråvaran, bland annat Renova i Göteborg och Stockholm Exergi.
Värmeverken vill inte ha plasten
Micael Rahm på Accon tror att det är en vändpunkt nu när priset på plastråvaran är hög.
– Om några månader kanske industrin återgår till att vilja elda upp plasten, men värmeverken vill inte ha den. Tidigare ansåg marknaden att storsäcken var bra för att den inte ger gifter när den eldas upp, men vi måste ändra inställning på grund av koldioxidutsläppen, säger han.
Det finns många ton storsäckar att ta hand om
Alexandra Almasi, projektledare för Sluta cirkeln för industriell plast, gläds åt initiativet från Tekniska verken.
– Det sägs att vi inte vet hur stor mängd storsäckar som finns. Men enbart Accon säljer 12 000 ton säckar varje år. Hälften fylls med exempelvis mjöl och exporteras, men resten är kvar i landet. Och det finns många andra företag som säljer storsäckar. Därför finns det en stor mängd plastmaterial som skulle kunna återvinnas, kommenterar hon.
Kan återvinna behållare för vätskor
Tekniska verken i Linköping har flera andra projekt för att återvinna plast.
– Vi har bland annat hittat en lösning för återanvändning eller återvinning av plasten i stora IBS-behållare som används för vätskor. Flera företag är intresserade men det krävs stora ytor för hanteringen, berättar Tobias Hamre.
Prenumerera på våra nyhetsbrev