1. Startsida
  2. Press
  3. [2023-10-02] John Rune Nielsen blir ny vd för IVL Svenska Miljöinstitutet
Pressmeddelande | 2023-10-02
John Rune Nielsen

John Rune Nielsen blir ny vd för IVL Svenska Miljöinstitutet

John Rune Nielsen har utsetts till ny vd för IVL Svenska Miljöinstitutet. Han kommer närmast från det norska klimat- och miljöforskningsinstitutet NILU där han har varit vd sedan 2021. Tidigare har han också arbetat många år i ledande befattningar vid forskningsinstitutet RISE och tidigare SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

John Rune Nielsen har lång erfarenhet av miljö- och hållbarhetsfrågor, forskning, innovation och affärsutveckling. Efter 30 år på olika forskningsinstitut i Sverige och Norge har han en unik bredd i samarbetet mellan forskning och näringsliv inom ett stort antal branscher. John Rune Nielsen har också en forskarutbildning inom energiområdet.

­– Vi är mycket glada över att John Rune Nielsen börjar som vd för IVL Svenska Miljöinstitutet. Hans erfarenhet av affärsutveckling i forsknings- och innovationsfrågor kommer att vara en värdefull tillgång för IVL:s fortsatta utveckling. Det är också en fördel att han har så bred erfarenhet av både forskning och konsultverksamhet vilket är de två ben som IVL:s verksamhet vilar på, säger IVL:s styrelseordförande Alf Engqvist.

Innan John Rune Nielsen började som vd för NILU arbetade han som forsknings- och affärsutvecklingsdirektör i koncernledningen på forskningsinstitutet RISE med ansvar för den strategiska forskningen, affärsutveckling och RISE forsknings- och innovationsområden. Han har också haft ett stort antal roller i ledningen för tidigare SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut kopplat till dess tillväxt, samt i hög grad bidragit till uppbyggnaden och sammanslagningen av det som nu är RISE.

John Rune Nielsen har varit aktiv i olika samarbeten med IVL sedan tidigt 2000-tal och känner väl till företaget. Han har arbetat med forsknings- och innovationsfrågor både på regional, nationell och internationell nivå.

– Jag ser mycket fram emot att börja på IVL. IVL har med sin breda miljöexpertis och nära samverkan med näringslivet och det offentliga stor potential att driva på omställningen till ett hållbart samhälle. Jag vill fortsätta utveckla IVL:s viktiga arbete att möta samhällsutmaningarna inom bland annat klimat- och miljöområdet och ytterligare stärka vår förmåga att stödja näringslivets gröna omställning, säger John Rune Nielsen.

John Rune Nielsen tillträder tjänsten den 1 januari 2024. Han efterträder Marie Fossum Strannegård som efter framgångsrika år på IVL har gått till en tjänst som vd för Axel Johnsons bolag AxSol.

För mer information, kontakta:
Alf Engqvist, alf.engqvist@ivl.se, tel. 070-538 54 05
John Rune Nielsen, johnrunenielsen@gmail.com, tel. 070-594 83 43
Sara Malmheden, pressansvarig IVL, sara.malmheden@ivl.se, tel. 010-788 65 10

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev