1. Startsida
  2. Press
  3. [2019-09-09] IVL släpper bok om elavfall för gymnasiet
Pressmeddelande | 2019-09-09

IVL släpper bok om elavfall för gymnasiet

Mobiltelefoner, teveapparater, vitvaror och datorer hör till de vanligaste produkterna i avfallsströmmen i världen, och de ökar. Varje år kastas ungefär 50 miljoner ton elektroniskt avfall, och med det försvinner stora mängder värdefulla metaller. IVL har samlat problematiken med elavfall och lösningarna framåt i en populärvetenskaplig bok för gymnasiet.

– Vi ville ta fram ett material som engagerar både lärare och elever och som inspirerar till att arbeta med hållbara lösningar, säger Jurate Miliute-Plepiene, projektledare och avfallsexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Boken introducerar och förklarar flera olika frågor: sällsynta och kritiska metaller, cirkulär ekonomi och de sociala och miljömässiga konsekvenserna av utvinning, produktion och avfallshantering. Till grund för boken ligger ett pågående EU-projekt,  E-mining@schools Öppnas i nytt fönster., som går ut på att öka medvetenheten om problematiken kring våra elprylar, men även väcka idéer och skapa affärsmöjligheter som bidrar till hållbara lösningar. Projektgruppen har också jobbat med allmänheten och på ett par skolor med föreläsningar och insamling av elektronik. 

Stora mängder guld, platina, koppar, kobolt och aluminium – för att nämna några få material – går förlorade på deponier eller i förbränning. Ännu mer sällsynta ämnen som antimon och indium, som behövs för tillverkning av batterier och solceller, kommer att ta slut inom några år om efterfrågan fortsätter i samma takt och inga nya fyndigheter hittas. I dag finns metallerna i hög grad hemma hos var och en av oss, i byrålådan.

– Vi behöver bli bättre på att lämna in uttjänt elektronik till återanvändning och återvinning. ­­Men framförallt måste vi konsumera mer ansvarsfullt, ta hand om våra grejer och inte köpa nytt så fort vi tröttnar. I genomsnitt byter vi mobil efter ett och ett halvt till två år medan mobiler rent tekniskt ofta håller i minst fem år, säger Jurate Miliute-Plepiene.

Ladda ner en pdf-version av boken E-waste and raw materials: From environmental issues to business models Pdf, 6.1 MB, öppnas i nytt fönster.

För mer information, kontakta:
Jurate Miliute-Plepiene, jurate.miliute@ivl.se, tel. 010-788 67 20

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev