1. Startsida
  2. Press
  3. [2015-11-28] 86 kilo avfall för att producera en enda mobiltelefon
Pressmeddelande | 2015-11-28
Illustration på avfallsfotavtryck

Illustration: Peter Forsnor

86 kilo avfall för att producera en enda mobiltelefon

Att producera en mobiltelefon ger ett avfallsfotavtryck på 86 kilo – till exempel gruvavfall och slaggprodukter. Kostnaden för klimatutsläppen beräknas till 140 kronor. Den färdiga mobilen väger 169 gram och kostar cirka 6 000 kronor.

Avfall Sverige och IVL Svenska Miljöinstitutet har beräknat avfallsfotavtrycket för elva vanliga konsumentprodukter, i huvudsak inom mat, textil och elektronik, och även uppskattat klimatkostnader för avfallet som uppstår vid produktionen.

– Konsumenter har svårt att se den totala påverkan som deras konsumtion har på miljön. De ser bara det avfall som uppkommer när de slänger sina uttjänta produkter – de ser aldrig allt det avfall som uppstått i produktionen. Det gör det svårare för konsumenter att ändra sina beteenden till mer hållbara, säger Åsa Stenmarck på IVL Svenska Miljöinstitutet.

I den aktuella studien har IVL och Avfall Sverige utvecklat en metod för att beräkna produkters avfallsfotavtryck med syfte att förbättra kunskapen och medvetenheten hos konsumenter om den totala mängden avfall som produkterna ger upphov till.

Några andra exempel på avfallsfotavtrycket (kg avfall/produkt) är en bärbar dator som ger upphov till 1200 kilo avfall och en borrmaskin, 52 kilo. Ett kilo nötkött genererar mer avfall (4 kg) än ett kilo kycklingkött (860 gram). En liter mjölk har ett relativt lågt avfallsfotavtryck (97 gram) men avfallsfotavtrycket ökar med cirka 10 procent när mjölkförpackningens fotavtryck (9 gram) inkluderas. Avfallsfotavtrycken av ett par bomullsbyxor är 25 kilo, träningskläder 17 kilo och läderskor, 12 kilo.

– Resultaten visar tydligt att det finns stora miljövinster med att producera färre produkter, mer hållbara produkter och att använda de produkter vi redan har längre. Detta förstärker argumenten att vi bör alla tänka på hur vi konsumerar och uppmuntrar företag att införa mer hållbara affärsmodeller – laga, låna och återanvänd är en viktig väg mot hållbarhet, säger Åsa Lindskog på Avfall Sverige.

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev