1. Startsida
  2. Press
  3. [2022-11-21] Handla byggvaror klimatsmart
Nyhet | 2022-11-21
Carina Loh Lindholm, IVL

Handla byggvaror klimatsmart

Visste du att vi på IVL Svenska Miljöinstitutet, tillsammans med hundratals samarbetsparter i bygg- och fastighetsbranschen, driver en marknadsplats där man kan hitta återbrukbara byggvaror och även aktörer som erbjuder cirkulära tjänster?

Den 21 november är det Circular Monday. Det är en dag för att uppmärksamma nödvändigheten att ställa om till cirkulär konsumtion, för att minska vår resursförbrukning och våra utsläpp. För att göra det behöver vi ändra våra vanor och konsumtionsmönster. En del handlar om att minska inköpen av nyproducerade varor, eftersom det ofta är stora klimatutsläpp kopplat till utvinning av primära råvaror och produktion.

En bransch som har stora utmaningar, och som behöver minska klimatutsläppen kopplat till materialanvändning, är bygg- och fastighetssektorn. För att skapa förutsättningar för mer cirkulära flöden har aktörer i branschen gått samman i Centrum för cirkulärt byggande, CCBuild, – ett initiativ som ska öka återbruket vid byggande, rivning och renovering.

– CCBuild har en marknadsplats där man kan hitta återbrukbara byggvaror, möbler, belysning och installationsprodukter. Där finns även kontaktuppgifter till företag och andra aktörer som erbjuder cirkulära tjänster som demontering, uppgradering och rekonditionering eller försäljning av återtillverkade cirkulära varor, berättar Carina Loh Lindholm på IVL Svenska Miljöinstitutet, som är en av aktörerna bakom initiativet och som koordinerar arbetet i CCBuild.

Återbruk ger stora besparingar – både ekonomiskt och genom att resursförbrukningen och utsläppen minskar. Ett exempel är vid renovering av kontor: en studie som IVL genomfört visar att man genom att återbruka kontorsmöbler och inredning kan minska klimatutsläppen med minst 30 procent och kostnaden med närmare 60 procent. Resultatet gällde även när kostnader och utsläpp för transporter och rekonditionering, som omklädsel av stolar, räknades in.

– Varje år investeras miljardbelopp i kontorslokaler. Omsättningen av inredning och avfallsmängderna som följer är omfattande. Här går det verkligen att spara med hjälp av återbruk, både ekonomiskt, avfallsmässigt och vad gäller klimatpåverkan, säger Carina Loh Lindholm.

Vad lönar sig mest att återbruka?

– Vi brukar säga att det bästa återbruket är det som blir av. Ofta lönar det sig på flera sätt – både med hänsyn till ekonomi, minskad resursförbrukning och med minskade klimatutsläpp jämfört med om man använt nya varor. Det finns många referensprojekt som visar att det dessutom blir bra.

Fira Circular Monday med oss – besök CCBuilds marknadsplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och fynda din cirkulära tjänst eller vara. Tillsammans når vi minskade klimatutsläpp och en mer hållbar materialanvändning.

Här kan du se fler goda exempel med fokus på återbruk och cirkularitet i bygg- och fastighetssektorn: CCBuild referensprojekt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För mer information, kontakta:
Carina Loh Lindholm, carina.loh.lindholm@ivl.se, tel. 010-788 69 21

Circular Monday (f.d White Monday) är dagen för cirkulär konsumtion som infaller måndagen innan Black Friday varje år. Det är en svensk kampanj som vuxit och blivit global. Syftet är att sprida kännedom om företag som erbjuder cirkulära produkter och tjänster, och uppmuntra till cirkulär konsumtion som är skonsam för både plånbok och planet. Läs mer på #circularmonday Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev