1. Startsida
  2. Press
  3. [2015-11-13] IVL-forskare diskuterar utsläppshandel på klimatmötet i Paris
Nyhet | 2015-11-13

IVL-forskare diskuterar utsläppshandel på klimatmötet i Paris

Den 30 november inleds FN:s tjugoförsta internationella klimatkonferens, COP21, i Paris. Flera av IVL:s forskare som arbetar i Mistraprogrammet Indigo medverkar vid klimattoppmötet. Lars Zetterberg ska diskutera betydelsen av fungerande utsläppsmarknader.

– Vi ser idag en väldig snabb tillväxt av koldioxid-marknader i världen. Länge fanns det bara i EU, men nu finns stora marknader i USA och Kanada och snart startar världen största utsläppsmarknad i Kina, säger Lars Zetterberg, klimatexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Lite förenklat innebär koldioxidmarknader att parterna kan klara sina åtaganden genom att handla utsläppsreduktioner med varandra eller genomföra utsläppsreduktioner i tredje land. Den här möjligheten tror Lars Zetterberg kommer att vara viktig för att länderna ska klara sina åtaganden.

– Till en början, när det fortfarande är relativt billigt att minska utsläppen kommer handel mellan länder troligen inte vara ett stort inslag, men i takt med att ambitionsnivån ökar kommer utsläppsminskningar bli allt dyrare. Då kommer handeln vara ett viktigt verktyg för att minska kostnaderna.

Lars Zetterberg är en av IVL-forskarna som deltar i forskningsprogrammet Mistra Indigo som är inriktat på styrmedel på klimatområdet. Under Paris-mötet kommer programmet att arrangera ett seminarium, ett så kallat side-event, om hur ett nytt avtal i Paris skulle kunna stödja utsläppshandel.

– Vi hoppas nå förhandlare och tjänstemän från olika länder samt media och opinionsbildare. Man ska vara ganska ödmjuk när det gäller möjligheterna att påverka förhandlingarna på plats eftersom det skett ett omfattande förarbete med att ta fram de olika parternas förhandlingsposition. Men vi är övertygade att frågan om koldioxidmarknader kommer att komma upp under förhandlingarna och vi hoppas kunna så ett frö till vidare diskussioner efter Parismötet, säger Lars Zetterberg.

Han tror att koldioxidmarknader kommer att fortsätta utvecklas, med eller utan FN:s stöd, men menar att FN kan spela en viktig roll för att underlätta utvecklingen.

Inför klimatmötet är han försiktigt optimistisk. USA och Kina verkar ta frågan på större allvar denna gång och han tror att Parismötet kan resultera i ett arbetssätt som skyndar på processen att nå 2-gradersmålet.

– Jag tror inte att Parismötet kommer att resultera i åtaganden som räcker för att nå 2-gradersmålet, men jag tror att det kommer att bli ett principavtal om hur länderna ska jobba framöver. Sedan återstår det mycket arbete med att strama upp parternas åtaganden, minska kostnaderna för att uppnå dem och övervaka att de följs.

Vid frågor kontakta:
Lars Zetterberg, lars.zetterberg@ivl.se, tel. 010-788 65 57

Mer diskussioner om klimatmötet i Paris blir det den 3 december, då IVL Svenska Miljöinstitutet och Sustainable Business Hub arrangerar mötet ”Allt du behöver veta om klimatmötet i Paris” som hålls i Malmö. Då deltar Lars Zetterberg och Mattias Goldmann, vd för tankesmedjan Fores, på sin väg till och från Paris.

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev