
Koldioxidnegativa biobränslen från organiskt avfall
Projektet CARBIOW vill hjälpa Europa att ta ledningen i arbetet med att minska koldioxidutsläppen i energi- och transportsektorn.
I detta projekt arbetar ett tvärvetenskapligt och multinationellt team tillsammans under 42 månader för att utveckla innovativa och hållbara processer för att producera flyg- och marina biobränslen från organiskt avfall med negativa koldioxidutsläpp.
Förkortningen CARBIOW står för Carbon Negative Biofuels from Organic Waste. Projektet finansieras av Europeiska Unionen inom ramen för är en forsknings- och innovationsprogrammet Horizon Europe. CARBIOW behandlar grön omställning och cirkulär ekonomi genom ny teknik som täcker hela processen för omvandling av organiskt avfall till biobränslen tillsammans med kolfixering i cementbaserade material.
Projektets mål
Målet är att etablera en effektiv och skalbar process för att omvandla den organiska fraktionen i kommunalt fast avfall (OFMSW) och annat svårutnyttjat fast organiskt avfall till biobränslen med följande huvudmål:
- Att etablera en ny förbehandlingsprocess av OFMSW där ett renare, tätare, kolrikt, torrt och homogent fast biobränsle produceras.
- Utnyttja rent syre – kvävefri gas - vid förbränning och förgasning för att producera en ren syntesgas.
- Karbonisera förgasningsaska med CO2 genom innovativa karboniseringstekniker för att minska koldioxidutsläppen i cementindustrin som ett steg mot nettonollutsläpp.
- Produktion av bränslen för sjöfarts- och flygindustrin genom Fischer-Tropsch-processen.
Så ska målen nås
Ambitionen är att bidra till viktiga aspekter av hållbar utveckling, grön omställning och (bio)cirkulär ekonomi genom att:
- Etablera nya tekniker, såsom torrefaktion, för förbehandling av organiskt avfall och produktion av rena biobränslen.
- Främja nya tekniska framsteg inom oxykonvertering av avfallsbiobränslen.
- Valorisera OFMSW som en pålitlig, riklig och säker källa till biomassa samt främja ökat samarbete för en verklig bioekonomi .
- Minska koldioxidutsläppen i sektorer där sådana minskningar annars är svåra att genomföra, som till exempel flyg och sjöfart.
- Minska koldioxidutsläppen från stora industrier, till exempel cementindustrin, genom CO2-fixering med innovativa och effektiva tekniker och generering av nya mineralråvaror med negativt koldioxidavtryck.
Se en video om projektet Carbiow


Finansieras av Europeiska Unionen. Projektet har finansiering från EU:s forsknings- och innovationsprogram Horizon Europe under grant agreement n° 101084443.
Projektfakta
- Projektnamn: CARBIOW: Carbon negative biofuels from organic waste
- Konsortiet: FeyeCon, Universiteit Maastricht och VERTORO från Nederländerna, IVL Svenska Miljöinstitutet från Sverige, NIC från Slovenien, Svåheia Eiendom AS från Norge, Sumitomo SHI FW från Finland, Technische Universitat Darmstadt från Tyskland, VITO från Belgien och BIOPLAT, Cementos La Cruz, och projektledaren Fundación Tecnalia Research & Innovation, från Spanien.
- Budget: 5 miljoner Euro.
- Finansiär: Horizon Europe.
- Period: 2022 - 2026