
Kombinera sedimentsanering och energiproduktion för en bättre miljö
Går det att kombinera sedimentsanering och energiproduktion för en bättre miljö? Projektet RemErgy siktar mot att bättre utnyttja våra resurser genom att kombinera muddring i saneringssyfte med energiutvinning, vilket skulle ha positiva effekter på både ekonomi och miljö.
Förorenade fiberbankar kan ha negativ påverkan på den akvatiska och atmosfäriska miljön, genom spridning av miljögifter och växthusgaser. Därför är det viktigt att hitta hållbara saneringsmetoder för fiberbankar. Pappers- och massaindustrin släppte förr i tiden ut stora mängder träfibrer till vattenmiljön. Fibermaterialet hittas idag som stora ansamlingar på sjöbotten (så kallade fiberbankar) i sjöar och kustnära områden i Sverige. Trots att fiberbankarna ofta är förorenade av miljögifter, så har endast ett fåtal sanerats i Sverige. En anledning är att det är svårt att använda konventionella saneringsmetoder för denna unika typ av sediment. Växthusgasbildning och gasavgång i fiberbankar är betydande, vilket begränsar möjligheten att använda in-situ metoder för den här typen av sediment.
Projektet RemErgy undersöker möjligheten att efterbehandla muddrat fiberbanksmaterial i biogasanläggningar. Hypotesen är att behandling i biogasreaktorn inte bara skulle generera energi utan också kunna ge en ökad nedbrytning av miljöföroreningar och därmed eventuellt leda till lägre föroreningsnivåer, minskad sedimentvolym, samtidigt som okontrollerade utsläpp av växthusgaser kan begränsas ifall materialet slutligen läggs på deponi. Biogasproduktion från fiberbankar har visat sig möjlig, men flera aspekter behöver fortfarande förbättras, speciellt effektiviteten av den anaeroba nedbrytningen samt nedbrytningen av miljöföroreningar.
Projektet undersöker metanproduktionen hos tre olika typer av fibersediment (med olika fibersammansättning) som behandlats i småskaliga biogasreaktorer tillsammans med eller utan olika co-substrat (gödsel, slam och matavfall) vid olika temperaturer. Mätningarna inkluderar också kemiska analyser av persistenta organiska ämnen och metaller, samt fördjupad karakterisering av fibermaterialet före och efter behandling.
Utöver projektmedlemmarna har projektet en bred referensgrupp bestående av myndigheter och näringsliv för att främja förankring och resultatspridning.
Projektfakta
- Projektnamn: Biogasproduktion från fiberbankar: kombinera sedimentsanering och energiproduktion (RemErgy)
- Budget: 4,0 miljoner SEK
- Finansiär: Formas
- Samarbetspartner: Sveriges lantbruksuniversitet, Lund universitet, Université Gustave Eiffel
- Period: 2022 - 2026