Johan sitter på pallkragar

Johan Hultén, avfallsexpert

Johan är avfallsexpert

Johan Hultén är baserad på IVL i Göteborg och jobbar i olika projekt inom avfall och avfallsförebyggande, med allt från att ta fram statistik eller forskning till mer konkreta konsultuppdrag. En viktig del är att ta fram fakta som hjälper beslutsfattare.

Ett område i förändring

– Det händer mycket på avfallsområdet. Vissa saker går åt fel håll, som att mängden avfall fortfarande ökar, andra saker går fort framåt till det bättre. Ingen höjer till exempel längre på ögonbrynen åt att livsmedelsföretag skänker överskottsmat till välgörenhetsorganisationer. Det är bara ett par år sedan som vi på uppdrag av Nordiska ministerrådet undersökte hur det kan göras professionellt och säkert, säger Johan.

Infrastruktur för återanvändning

– Mitt drömprojekt på IVL är att få jobba med kommuner och lokalt näringsliv som verkligen vågar investera i infrastruktur för återanvändning, och se till att de får igen den investeringen i resurseffektivitet och fler arbetstillfällen.

En systemförändring

– Cirkulär ekonomi är en systemförändring, vi måste våga satsa. Under ÅVC-projektet lärde jag känna Sanita Vukicevic från Envir. Hon var en drivande kraft i att etablera och utveckla plockanalyser som metod. Hon gick hastigt bort medan rapporten skrevs. Jag kommer att minnas henne som en fantastisk person.

Nytt förhållande till mat krävs

– Mitt bästa miljötips är att våga fråga bordsgrannen ”tänker du äta upp det där?”. För att minska matsvinnet behövs ett nytt förhållande till mat. Dessutom blir en extra mätt och nöjd, säger Johan.

Prenumerera på våra nyhetsbrev