Energieffektivisering av referenskvarteret Trondheim inom Järvalyftet

Den ursprungliga lösningen som föreslogs av Svenska Bostäder för renoveringen av referensbyggnaden i området Trondheim halverar byggnadens uppvärmningsbehov. Denna studie visar att genom ytterligare förfining av detaljerna vid planeringen av renoveringen, kan byggnadens uppvärmningsbehov ytterligare halveras jämfört med föreslagen renovering. Studien visar att enbart genom små förändringar i utformningen av byggnaden kan denna förbättring uppnås. Störst förbättringspotential får man om lufttäthet och en effektiv värmeväxling i ventilationen åstadkoms, därefter kommer förbättringar av klimatskalet såsom förbättrad isolering, fönster och dörrar. Om renoveringen tar steget fullt ut mot en passivhusnivå blir det slutliga uppvärmningsbehovet bara en tiondel jämfört med idag. Delar som också förbättras med framförallt ett bättre klimatskal är den termiska komforten. Tidigare undersökningar visar att många klagar på att det är för kallt i motsvarande hus som kv. Trondheim

Prenumerera på våra nyhetsbrev

Sidan senast ändrad: 2021-05-05

IVL Svenska Miljöinstitutet

Om oss

IVL Svenska Miljöinstitutet är ett oberoende forskningsinstitut med Sveriges bredaste miljöprofil.

Tillsammans med näringsliv, myndigheter och forskningsvärlden driver vi på omställningen till det hållbara samhället – från vetenskap till verklighet.

Följ oss

Ikon med LikedIn
Ikon med twitter
Ikon med facebook

Karriär

© 2022 IVL Svenska Miljöinstitutet AB | Om Cookies | Hantering av personuppgifter

Ikon med kryss
Till toppen