
På SWIC utvecklas tekniker för att rena, återanvända och ta vara på resurser i avloppsvatten. På bilden syns Jesper Karlsson som står i processhallen. Foto: Roger Schederin
SWIC – unik testbädd för cirkulär vattenhantering
På Sjöstadsverket Water Innovation Centre, SWIC, testas och utvecklas ny teknik för att rena vatten och för att ta vara på alla de resurser som avloppsvatten innehåller. Verksamheten på Loudden i Stockholm invigdes officiellt i april 2024.
SWIC är en test- och pilotanläggning för kommuner, industri och akademi och drivs gemensamt av IVL Svenska Miljöinstitutet och KTH. Verksamheten startade 2008 på Henriksdalsberget i Stockholm under namnet Hammarby Sjöstadsverk, men finns numera på Loudden.
– En ny anläggning ger nya möjligheter. Pilot- och demonstrationsanläggningar är oerhört viktiga i innovationssystemet, sa IVL:s vd John Rune Nielsen vid invigningen av SWIC. SWIC utvecklar tekniker för att rena, återanvända och ta vara på resurser i avloppsvatten från både kommuner och industri. Arbetet är inriktat på att åstadkomma mer energi- och resurseffektiv rening och minska utsläppen
av klimatgaser.
Många pågående projekt
Ett viktigt arbete under året har varit att karaktärisera det inkommande avloppsvattnet för att säkerställa att resultaten på Loudden kan jämföras med tidigare försök i Henriksdal. IVL samarbetar med Stockholm Vatten och Avfall med långtidsoptimering av en membranbioreaktor (MBR), ett arbete som påbörjades före flytten och sträcker sig över sammanlagt 15 år.
– Membranen, som är tunna ihåliga plastslangar, separerar det biologiska slammet från vattnet och gör det helt fritt från partiklar. Vi testar bland annat biologisk fosforrening som kan minska kemikalieförbrukningen. Resultaten är lovande, säger Mayumi Narongin-Fujikawa, IVL:s koordinator för SWIC. Ett annat projekt, där IVL samarbetar med Syvabs anläggning Himmerfjärdsverket, kombinerar MBR-tekniken med varierande dosering av pulveriserat aktivt kol för att ta bort mikroföroreningar som läkemedelsrester och PFAS.
Pilotstudier på plats eller hos kunden
Allt arbete på SWIC sker i pilot- eller laboratorieskala. Kunderna kan skicka ett par kubikmeter avloppsvatten som sedan testas med olika typer av reningstekniker på anläggningen. Så lite som fem liter vatten eller slam räcker för att göra en studie i laboratorieskala. Medarbetarna på SWIC kan också bygga en mobil pilotanläggning i en container som sedan transporteras till exempelvis en kommun som vill testa nya processer på sitt lokala vatten.
Besökare från hela världen
Till SWIC kommer en strid ström av besökare, inte minst internationella.
– Intresset för visningar hos oss är väldigt stort, under hösten har vi haft ett till två studiebesök varje vecka, säger Mayumi Narongin-Fujikawa.