
Tobias Gustavsson Binder, transportexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet. Foto: Emma Ingolf
”Det krävs ett annat tempo för att trafiken ska bidra till klimatmålen”
Hur vi än vrider och vänder på trafikens klimatpussel kommer vi inte bort från att det behövs både snabbare elektrifiering och mer biodrivmedel för att minska utsläppen – men också omställning från bil till mer gång, cykel och kollektivtrafik. Förändringen är nödvändig och måste ske snabbt, säger Tobias Gustavsson Binder, transportexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet.
– För att nå klimatmålen till 2030 måste vi minska utsläppen från transportsektorn betydligt snabbare än i dag. Elektrifieringen är avgörande, men även om alla nya bilar var elbilar från och med nu skulle det inte räcka för att nå målen.
Förnybara drivmedel spelar också en viktig roll, och behöver användas i betydligt större utsträckning än vad som görs idag. Men inte heller detta är hela lösningen.
– Det finns inte en enskild teknisk åtgärd som kan lösa klimatutmaningen. Vi behöver också förändra hur vi reser – till exempel genom att skapa förutsättningar för fler att välja gång, cykel och kollektivtrafik.
I en rapport för Världsnaturfonden WWF Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har IVL studerat europeiska städer som har gått före i omställningen till klimatsmarta transporter. Slutsatsen är inte bara att svenska städer halkat efter och att det finns mycket att lära av föregångarna. Det är också helt nödvändigt att svenska städer drar sitt strå till stacken ifall Sveriges och EU:s klimatmål ska kunna nås. Det gäller inte bara storstäderna utan även mellanstora städer där nästan 2,7 miljoner svenskar bor.
Det finns potential att skapa förändring
I rapporten för WWF beskrivs städerna Gent, Birmingham, Leuven och Bryssel som alla har begränsat genomfartstrafiken i innerstäderna genom att införa så kallade cirkulationsplaner samtidigt som de gjort stora satsningar på gång-, cykel- och kollektivtrafik.
– Det som sticker ut är bredden av åtgärder och att de har införts tillsammans med upplägget med cirkulationsplaner. Med sådana åtgärder tar biltrafiken mindre plats och ger mindre negativ påverkan i form av buller och luftföroreningar, samtidigt som tillgängligheten bevaras för de som behöver använda bil.
En viktig aspekt är hur städerna har arbetat med att få acceptans för åtgärderna. Allmänheten har varit delaktig i processen och man har varit öppen för att göra justeringar för att tillmötesgå synpunkter. De undersökningar som har gjorts visar att en majoritet sen har varit nöjda med de förändringar som har gjorts i städerna.
– Beslutsfattare tenderar att överskatta motståndet mot den här typen av åtgärder. De som är positiva hörs inte lika mycket i debatten. Det visar att det finns en större potential att skapa en förändring än vad många politiker tror, säger Tobias Gustavsson Binder.
Företagen en nyckelaktör för omställningen
Även inom godstransporterna behövs en ökad ambitionsnivå. I ett forskningsprojekt har IVL kartlagt hur företag som har satt upp egna, frivilliga mål för att minska utsläppen från sina transporter är med och bidrar till att klimatmålet kan nås. Resultaten visar att företagen spelar en nyckelroll – både genom att bidra till EU:s högt uppställda mål för ellastbilar och att driva på utfasningen av fossila drivmedel, till att öka användningen av järnvägstransporter.
Studien identifierar dock ett tydligt gap: trots att företagens engagemang är avgörande, saknas ofta incitament för dem att agera. Låga dieselpriser gör att de merkostnader som hållbara transportalternativ innebär upplevs som för höga.
– Vårt budskap till politiken är tydligt: om låga drivmedelskostnader fortsätter att prioriteras riskerar företagens bidrag till viktiga delar av klimatpolitiken att bli för litet. Samtidigt måste företag också vara beredda att acceptera merkostnader. Det kostar att ersätta fossila drivmedel, och i slutändan måste det vara fler som delar på notan, säger Tobias Gustavsson Binder.
Läs mer i rapporten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.