Återbruk kan implementeras oberoende av vilket byggprojekt det är som avses. Vid nyproduktion kan det exempelvis röra sig om att använda återbrukat material samt att beakta byggnadens demonterbarhet för framtida återbruk. För ett ROT-projekt kan det även handla om att ta vara på de produkter och material där det finns möjlighet.
Återbruk innebär även nya tillkomna moment som exempelvis:
- demontering av produkter
- rekonditionering av produkter
- lagerhållning av produkter
- försäljning av produkter
- tid för urval och inköp av begagnade produkter.
För att möjliggöra för återbruk och cirkularitet rekommenderas även att man arbetar med nedanstående punkter. Det finns även ett flertal guider framtagna som bidrar till ytterligare stöttning inom området. Till detta finns nätverk att gå med i för att dra nytta av andra aktörers erfarenheter inom området och skapa en plattform för återbruk inom byggbranschen.
Inventering
Materialinventeringen bör spela en central roll under hela planeringsskedet, från inledande arkitektskiss och projektering och påbörjas så tidigt som möjligt i projektet. Inventeringen bör minst innehålla information kring vilka produkter som finns tillgängliga och deras skick.
Målsättning
Två olika typer av mål kan vara intressanta när det gäller att styra mot ökat återbruk och cirkularitet:
- direkta mål kring återbruks- och cirkularitetsnivåer
- mål kring rutiner som möjliggör återbruk och cirkularitet.
Målsättning bör utformas enligt SMART-kriterierna, måluppfyllnad redovisas förslagsvis i anslutning till andra nyckeltal i årsredovisningen.
Planering
För att möjliggöra för återbruk och cirkularitet är det viktigt att man planerar för återbrukets olika moment, och lägger in tid och resurser på rätt delar av projektet. Utöver detta kan det vara lämpligt att upprätta en lista som visar vilka aktörer som ansvarar för olika aspekter av de nya arbetsmomenten. För att säkerställa återbrukets prioritet kan det även vara en god idé att utse en person som samordnare för återbruk och cirkularitet i projektet.
För att öka möjligheten till återbruk och cirkulära flöden behöver arkitekten utgå från förutsättningarna i den befintliga lokalen när den nya lokalen ska utformas. Arkitektens prioritering vid lokalutformning bör i första hand vara att behålla produkter på sin plats. I redan befintliga byggnader kan materialinventeringen komma väl till pass där arkitekten kan arbeta för att prioritera åtgärder för resurseffektivitet enligt avfallshierarkin.
De produkter som inte behålls bör man i ett tidigt skede försöka återbruka inom den egna organisationen eller hos någon annan, exempelvis via en marknad, för att undvika att de blir avfall.
Upphandling
För att återbruk ska vara möjligt i praktiken behöver fastighetsägaren tillhandahålla incitament för arkitekter, entreprenörer och övriga projektparter. De kan exempelvis skapas genom att i upphandling:
- Ge ekonomiska incitament för återbruk/cirkularitet.
- Ställa krav på en viss grad av återbruk/cirkularitet.
- Ge ökad arbetstid för nya moment till följd av återbruk/cirkularitet.
- Ange särskilda bestämmelser för återbrukade produkter, exempelvis gällande produktgarantier och bedömning av materialinnehåll.
- Ställa krav på produktdokumentation av nyinköp.
- Bistå med lokal för lagerhållning.
- Förse projektörer och entreprenörer med utförliga relationsunderlag (exempelvis en utförlig materialinventering).
Demontering
Beaktning av produkters och materials demonterbarhet är en viktig punkt för att möjliggöra återbruk. Vid användning av nya produkter och byggdelar kan det handla om hur enkelt eller komplicerat det är att demontera en produkten eller byggdelen vid framtida återbruk. Vid en faktisk demontering är det i stället frågan om hur man demonterar den aktuella produkten eller byggdelen för att den ska vara i samma skick som innan de demonterades.
Beroende på vad det är du ska demontera finns det olika guider framtagna för demontering i syfte att återbruka: