I hyresbostäder är de boendes hushållsel ofta en medelstor klimatpost för ett fastighetsföretag medan i verksamhetslokaler varierar storleken mycket beroende på vilka aktiviteter som sker i fastigheten. För bostäder kan denna post till exempel innehålla hushållsel till matlagning, belysning och andra apparater i hemmet. För verksamheter kan det vara processenergi, maskiner, belysning, datorer och andra apparater i verksamheten utöver den som är nödvändig för byggnadens grundbehov.
Vad kan du som fastighetsägare göra
Som fastighetsägare kan du genomföra åtgärder för att minska energianvändningen. Om fastighetsägaren tillhandahåller utrustning som till exempel vitvaror i bostäder, kan man se till att dessa är energieffektiva. Genom att installera solceller eller investera i vindparker och sälja el till hyresgästerna kan fastighetsägaren se till att brukarnas el är förnybar.
Att se till att inomhustemperaturen hålls stabil är viktigt, då otillräcklig kylning/uppvärmning annars kan leda till att boende installerar egna lösningar som inte är energieffektiva. De pågående klimatförändringarna kommer öka behovet av kylning i våra fastigheter. I Sverige har vi inte samma vana som i andra delar av världen att planera för värmeböljor och undvika solinstrålning och detta är därför något man bör ta höjd för strategiskt. Annars finns det risk för att överraskas av ett onödigt ökat kylbehov framöver. I denna Energiforsks rapport Klimatförändringarnas inverkan på fjärrvärme och fjärrkyla Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer om klimatförändringarnas konsekvenser för den svenska fjärrvärme- och fjärrkylasektorn.
Hur kan elförbrukningen minska
Olika affärsmodeller kan styra mot minskad elförbrukning. För verksamheter kan hyresavtal användas för att tillsammans med hyresgästen säkerställa en hållbar drift. I ett sådant avtal kan det kommas överens om gemensamma mål och att man delar på vinsten från olika energieffektiviseringsåtgärder. Viktigt är att affärsmodellen utvecklas i dialog med hyresgästen så att den funkar bra för båda parter.
Brukaren har ofta ett eget avtal för elförbrukning och ibland även för uppvärmning, och tillgång till energidata kan vara begränsad då den tillhör hyresgästen. Står hyresgästen för energiavtalet tillhör denna klimatpost fastighetsägarens scope 3, och för en komplett scope 3-rapportering bör fastighetsägare samla in data för brukarens energianvändning (i dialog med hyresgästen eller elnätsbolaget) och rapportera dess klimatpåverkan. I vissa fall står fastighetsägaren för el och uppvärmning, vilket kan ge andra möjligheter att påverka genom effektiviseringsåtgärder och investeringar. Under området Driftenergi finns kunskapsmaterial med fokus på vad en fastighetsägare kan göra för att minska användningen av driftenergi.