1. Startsida
  2. Nyheter
en brygga med mätutrustning

Nyheter

På denna sida följer du utvecklingen i projektet InciteShip. Vi lägger löpande upp nyheter och uppdateringar.

ADC-programmering

2024-05-28
För att omvandla den analoga signalen från en hydrofon till en digital signal använder vi en ADC, analogue-to-digital-converter. Här programmeras ADCn av Carl i tekniklabbet på IVL.

En man sitter vid ett skrivbord med två datorskärmar som visar kod, hans armbåge vilar på skrivbordet medan han tittar mot kameran med ett litet leende. Olika elektroniska komponenter och apparater ligger utspridda på skrivbordet.

Carl i tekniklabbet på IVL.

IVL utforskar åtgärder som kan minska miljöpåverkan från undervattensbuller

2024-05-02
Undervattensbuller i haven är ett växande miljöproblem. Ökad sjöfart och en intensiv trafik av fritidsbåtar påverkar djurlivet och miljön negativt. Trots det saknas effektiva åtgärder för att minska bullret. Det vill IVL Svenska Miljöinstitutet och samarbetspartners ändra på i två nystartade projekt.

2024-03-28 - Kickoff för projektet!

Projektgruppen samlades i Göteborg 19–20 mars 2024 för en officiell projektstart. Syftet var att bygga samsyn kring projektet och vad vi vill uppnå, dels i projektgruppen med IVL och FOI men också tillsammans med samarbetspartners som SMHI, Aarhus Universitet, Stena Teknik och Terntank.

Åtta personer på en volleybollplan

Projektteamet efter sandig samarbetsövning, från vänster: Emilia Lalander, Mathias Andersson, Torbjörn Johansson, Anna-Sara Krång, Carl Andersson, Markus Linné, Julia Winroth och Elin Malmgren. Henrik Samuelsson saknas på fotot.