1. Startsida
  2. Press
  3. [2021-11-26] Hållbar konsumtion: Undvik trendprylar med kort livslängd
Nyhet | 2021-11-26
Porträtt av kvinna framför grå bakgrund

Hållbar konsumtion: Undvik trendprylar med kort livslängd

Konsumenter sitter fast i rutiner och beteenden som inte alltid är så lätta att ändra. Det säger Annelise de Jong, forskare inom hållbar konsumtion på IVL. Hennes bästa råd är att undvika trendiga saker med kort livslängd som inte kan repareras. 

Varför är det så svårt för oss att konsumera hållbart?

– Vi konsumenter sitter ofta fast i rutiner och beteenden som bygger bland annat på värderingar i samhället. Det är inte lätt att ändra sina val av produkter och tjänster om de inte passar in i dessa rutiner. Men vi har faktiskt i en ny studie på uppdrag av Nordiska ministerrådet sett att det finns skillnader mellan olika konsumtionsmönster. Till exempel att det faktiskt inte är så svårt för oss att byta från rött kött till andra typer av kött med mindre klimatpåverkan som vitt kött eller vegetariska alternativ. Inköp av kläder kan vi också ändra till bättre alternativ, om det finns tillgång till det. Däremot är det svårare att ändra användandet av internationella flyg eftersom det inte finns tillräckligt med lämpliga alternativ.

Hur kan vi handla mer hållbart på nätet?

– För att kunna handla hållbart på nätet krävs tydlig information om produktens egenskaper och dess hållbarhet. Då handlar det förstås också om att beställa bara vad man behöver och att undvika onödiga returer. Transporter och förpackningar är ett område där det behövs stora förändringar i hela systemet för att kunna erbjuda hållbara och tydliga val till konsumenter. Som konsument ska man också generellt vara lite mer försiktig med online inköp via butiker utanför EU eftersom dessa inte alltid har samma krav på hållbarhet som inom EU.

Delning, pantsystem och cirkulära affärsmodeller, gör de verkligen skillnad?

– Absolut, det finns många fördelar med att dela produkter, att återbruka och återvinna. Det sparar mycket på resursanvändningen och kan även påverka sociala aspekter positivt, till exempel genom en ökad gemenskap i delningsområdet. Däremot ska vi hålla koll på ökade transporter, förpackningar och andra processer som behövs, och där finns säkert förbättringspotential.

Vad är ditt bästa julklappstips?

– Att inte ge bort trendiga saker som inte håller särskilt länge, eller inte kan uppdateras eller repareras efter att de har använts ett tag. Det finns också många tjänster nuförtiden som går ut på att låna och dela saker. Kolla även andrahandsmarknaden, där finns ofta unika produkter med bra kvalitet. Eller ge bort en upplevelse, som spabesök.

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev