1. Startsida
  2. Press
  3. [2025-05-13] Nytt stöd för kommuners arbete med cirkulär upphandling
Nyhet | 2025-05-13
Karlatornet i Göteborg

Nytt stöd för kommuners arbete med cirkulär upphandling

I omställningen till en cirkulär ekonomi finns stora möjligheter att använda offentlig upphandling som verktyg. I ett tvåårigt forskningsprojekt har IVL Svenska Miljöinstitutet tillsammans med Göteborgs stad och Göteborgsregionen analyserat cirkulär upphandling och tagit fram stödmaterial för kommuner som vill utveckla sitt upphandlingsarbete.

– Projektet visar att det finns många cirkulära perspektiv som samspelar med upphandlingsprocessen och hur produkter hanteras, och det finns stor potential att spara resurser om kommunen tänker cirkulärt, säger Åsa Romson och Helena Norin som tillsammans lett projektet från IVL Svenska Miljöinstitutet.

Projektet har undersökt olika steg utifrån den kunskap som redan finns inom forskningen och kommunerna om miljö- och klimatupphandling. Praktisk erfarenhet vad gäller cirkulär upphandling för olika produktgrupper som IT och engångsplast har kombinerats med analyser kring utvecklingen av EU:s produktregler. Projektet visar att EU:s nya produktkrav kan komma att underlätta för cirkulära lösningar, och att det därför kan vara viktigt för kommunernas upphandlare att vara uppdaterade om regelutvecklingen.

En del av projektet har ur ett inköpsperspektiv räknat på klimatpåverkan av några produkter och jämfört med cirkulära alternativ. Resultaten visar att det går att minska klimatpåverkan betydligt genom mer cirkularitet. Det som behövs för att nå dit är både inköpsarbete och en ökad styrning av hur produkter hanteras i organisationen.

Resultaten har presenterats på webbinarier, samt sammanställts i två filmer som nu finns tillgängliga på IVL:s webbsida Upphandlingspanelen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Filmerna ger en allmän introduktion av begreppet cirkulär upphandling.

– Det har även varit viktigt att genom filmerna ge stöd genom att belysa myter om återanvändning av IT-produkter och pekar ut möjligheten med att tänka nytt, säger Annelise de Jong, konsumtionsexpert på IVL.

Nya sätt för att tänka cirkulärt och ställa rätt krav i upphandlingsprocesser kan kräva nya rutiner och utökad kunskap kring lagstiftning och analys av miljöpåverkan. En viktig del i projektet har varit samverkan mellan forskning och praktiken i kommunerna.

– Det är utvecklande att få bolla frågor som vi sitter med i kommunen med forskare, i detta projekt har vi använt de stora datamängder vi har tillgång till från Göteborgs Stads spend för att undersöka hur metoden för miljöspendanalys kan utvecklas och användas i praktiskt inköpsarbete hos oss, säger Linda Nilsson, hållbarhetschef på Inköps- och upphandlingsförvaltningen i Göteborgs stad, som deltagit i projektet.

– Att ta hänsyn till cirkulära perspektiv i upphandlingsprocessen är en viktig del för att kommuner i Västra Götaland ska uppnå målen enligt Klimat 2030. Återvunnet material och återanvändning minskar avfallsmängder, klimatpåverkan och är ofta ett mer ekonomiskt alternativ, säger Maja Wadstein, utvecklingsledare på Göteborgsregionen, som deltagit i projektet.

Läs mer om projektet och se guiderna om cirkulär upphandling.

För mer information, kontakta:
Åsa Romson, tel. 010-788 66 75, asa.romson@ivl.se
Helena Norin, tel. 010-788 65 93, helen.norin@ivl.se

 

Se filmer om cirkulär upphandling