Färgglada plastpåsar.

Differentierade plaståtervinningskriterier för en mer hållbar svensk plaståtervinning

Idag gör regelverken ingen skillnad på plaståtervinning som leder till högvärdiga produkter eller om plaster "ner-cyklas". Det finns en risk att vi bygger fast strukturer där plasten bara återvinns en enda gång.

Detta projekt ska leda till ökad förståelse och medvetenhet om nyttan med högvärdig återvinning av plast, och undersöka hur en differentierad återvinningsnytta skulle kunna återspeglas i lagar och styrmedel.

Fallstudier och expertsamtal för policyinnovationer

Enligt dagens regelverk för återvinning av plastförpackningsavfall beräknas återvinning på ett sätt som visserligen gynnar materialåtervinning framför förbränning, men som inte tar hänsyn till vilken cirkularitets- och miljönytta olika nivåer av materialåtervinning ger. En återvinnare som har avancerad sortering och därmed kan ersätta ny plastråvara med 70 procent av det insamlade på viktbasis, få räkna återvinningen som 70 procent, medan en återvinnare som mal ihop allt insamlat material och sätter en lågvärdig produkt på marknaden får räkna det som 100 procent återvinning. Dagens regelverk och styrmedel behöver därför utvecklas.

Studerar cirkularitets- och miljönytta

Med projektet ”Policy Innovation - differentierade plaståtervinningskriterier” genomför Svensk plaståtervinning och IVL Svenska Miljöinstitutet gemensamma fallstudier kring cirkularitets- och miljönytta för olika kvalitetsnivåer på materialåtervinning. I forskningsprojektet undersöks även möjliga policyinnovationer som ger incitament till högvärdig plaståtervinning genom metoddiskussioner med myndigheter, experter och andra intressenter inom branschen.

Resultat från projektet

Policy brief: Högvärdig plaståtervinning - vad är nyttan och hur kommer vi dit? Länk till annan webbplats.

Projektfakta

  • Projektnamn: Policy Innovation - differentierade plaståtervinningskriterier
  • Budget: 700 000 SEK
  • Finansiär: SIVL (Stiftelsen Institutet för vatten- och luftvårdsforskning) och Svensk Plaståtervinning
  • Samarbetspartner: IVL Svenska Miljöinstitutet och Svensk Plaståtervinning
  • Period: 2022 - 2024

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

  • 12. Hållbar konsumtion och produktion
  • 13. Bekämpa klimatförändringarna