Effekten av kemikalielagstiftning på företagsverksamhet och innovation
Detta projekt ska undersöka hur kemikalielagstiftningen leder till minskad användning av farliga ämnen, men även vad som påverkar efterlevnaden av lagkrav hos företag inom tillverkningsindustrin. Målet är att identifiera eventuella hinder som företag upplever att kemikalielagstiftningen kan utgöra samt förstå hur den påverkar deras innovation.
I dag finns stora problem med användning och utsläpp av farliga kemikalier. EU uppdaterar kontinuerligt kemikalielagstiftningen för att begränsa och fasa ut farliga ämnen, men detta påverkar företag olika. Samtidigt kräver övergången till grön teknik och elektrifiering att vi säkerställer att nya utsläpp och föroreningar inte skadar människor och miljö.
Projektet ska undersöka hur kemikalielagstiftningen påverkar företagens konkurrenskraft, innovation och arbete med att fasa ut farliga ämnen. Fokus ligger på praktiska utmaningar inom tillverkningsindustrin och hur företag i olika branscher och av olika storlek påverkas.
Resultaten kommer att användas för att föreslå förbättringar av lagstiftningen som kan underlätta efterlevnad och effektiv utfasning av oönskade ämnen utan att sätta stopp för den innovation som krävs för den gröna omställningen.
Projektet genomförs huvudsakligen genom litteraturstudier och intervjuer med företag inom olika branscher, som fordons-, elektronik-, kemi-, stål- och batteriindustrin.
Företag som omfattas av kemikalielagstiftningen är välkomna ta kontakt med projektet (se kontaktuppgifter nedan) för att delta på öppna möten och vara med i intervjustudien.
Projektfakta
- Projektnamn: Effekten av kemikalielagstiftning på företagsverksamhet och innovation
- Budget: 1 041 600 SEK
- Finansiär: Vinnova
- Samarbetspartner: IVL Svenska Miljöinstitutet AB (koordinator), Becker Industrial Coatings AB, Electrolux HemProdukter AB, Enerpoly AB, Enginzyme AB, SSAB EMEA AB, Volvo Car Sverige AB, Volvo Technology AB
- Period: 2024 - 2025