1. Startsida
  2. Publikationer
  3. Handbok för donationer av livsmedel
Två papperkassar med matvaror: äpplen, bananer, vitkål och bröd.

Handbok för donationer av livsmedel
– del 1

Detta är första delen av Handbok för donationer av livsmedel. Denna del vänder sig till livsmedelsbutiker som donerar mat och organisationer som tar emot den.

Här finns riktlinjer, rutiner och bra exempel som underlättar att osåld mat kan skänkas i stället för att slängas.

Senare under 2024 kommer fler kapitel som handlar om donationer i grossist- och leverantörsledet samt om logistik och affärsmodeller, så att det blir en komplett handbok.

Detta ingår i första delen:

  • Därför är donationer av livsmedel viktiga
  • Råd till livsmedelsbutiker
  • Råd till matbanker och mottagande verksamheter
  • Bilagor:
    Vad kan och får doneras?
    Rekommendationer för donation i butik
    Infrysning av färskvaror
    Egenkontrollprogram

Handbok för donationer av livsmedel är resultatet av ett samarbetsprojekt mellan IVL Svenska Miljöinstitutet, Sveriges Stadsmissioner, Frigoscandia och Willys, finansierat av Vinnova.