1. Startsida
  2. Nyheter
  3. [2022-05-16] KFS: Vi är rädda för att bli sjuka av dålig mat
Nyhet | 2022-05-16
Portrait of a woman with beige jacket

KFS: Vi är rädda för att bli sjuka av dålig mat

Vi övertolkar datummärkningen och är rädda för att bli sjuka av dålig mat, därför slängs mycket enligt Minna Hellman, hållbarhetsstrateg på Konsumentföreningen Stockholm (KFS). Vi har bett henne svara på några frågor om deras arbete för minskat matsvinn.

Konsumentföreningen Stockholm har närmare 1,2 miljoner medlemmar, eftersom alla som har ett Coop-kort och bor i Södermanland, Östergötland, Stockholm eller Uppsala är medlem där.

Varför har ni valt att vara med i SAMS?

Konsumentföreningen har arbetat med matsvinn sedan 2008. Fokus har varit på att minska matsvinnet i hushållen eftersom det största svinnet sker där, men vårt täta samarbete med Coop har också möjliggjort att vi kunnat bidra med kompetens och resurser att minska matsvinnet även i butikerna. Matsvinnsfrågan kräver samarbete över hela livsmedelskedjan.

Hur arbetar ni med matsvinnsfrågan?

Från början ville vi ta reda på vad som slängdes i hushållen och varför, så vi genomförde en plockanalys av hushållsavfall från ett antal hushåll i Bromma 2008. Nu har vi generellt bra koll på vad som slängs och varför. Vi håller för dålig ordning på vad vi har för mat hemma och inte tillräcklig kunskap om hur man förvarar maten på bästa sätt. Vi övertolkar datummärkningen och är rädda för att bli sjuka av dålig mat. Dessutom har många av oss för dåliga grundkunskaper i matlagning för att våga lita på våra sinnen och hitta på nya maträtter av rester och slattar som ofta blir över och slängs.

Vilken är den viktigaste matsvinnsfrågan för SAMS att arbeta med?

Jag har svårt att välja en, men att få en konsensus i hur vi mäter matsvinn så att alla aktörer gör likadant är viktigt. När vi har koll på flödena kan vi lättare se vilka åtgärder som är mest effektiva för att få ned matsvinnet. Det andra jag vill lyfta är att matsvinnsfrågan kräver samarbete genom hela livsmedelskedjan och här ser jag att SAMS har en viktig uppgift i att identifiera effektiva åtgärder och samordna aktörerna som är deltagare i SAMS och visa på goda exempel som alla vinner på.

Tror du vi lyckas halvera matsvinnet till 2030? Vilka faktorer är kritiska?

Jag vill tro att vi har goda chanser att lyckas med det. Det gäller bara att identifiera och omforma de processer som idag driver svinn. Vi behöver även omforma våra traditionella affärssystem för att styra på andra värden än ekonomiska, men uppsidan av att mäta allt i pengar är att det automatiskt finns ett driv att minska matsvinnet då det samtidigt betyder att man sparar pengar. Då är det alltid lättare att få till en förändring. Inte lika lätt att få till samma driv i hushållen, men kanske att vi får upp intresset nu när vi ser dramatiska prisökningar på mat?

Vilken organisation skulle du vilja bjuda in till SAMS och varför?

Jag skulle vilja bjuda in Whywaste som supporter. Whywaste har en digital lösning som hjälper matbutiker att hålla koll på datummärkningen och trimma sina beställningar så att det inte uppstår svinn i onödan. Sen skulle jag gärna välkomna IKEA som deltagare. De ligger i framkant när det gäller att driva och ställa om sin affär till en mer hållbar utveckling. De både säljer och serverar mat och har säkert massor att bidra med in i SAMS.

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden