Elda rätt – och minska utsläppen
Luftföroreningar har stor betydelse för människors hälsa. En viktig källa till utsläpp är hushållens småskaliga vedeldning. Men det går att minska utsläppen markant genom att elda rätt skriver luftexperter vid IVL Svenska Miljöinstitutet i en debattartikel.
Debattartikeln har publicerats i flera tidningar, läs den bland annat i Vimmerby tidning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller nedan.
Problemen med vedeldning uppstår främst i tätbebyggda villaområden. Grannar störs av rök och lukt, och luften som både de som eldar och de omkringboende andas in kan vara full av skadliga ämnen som kan bidra till problem med hjärta, kärl och lungor. Vedeldning står nämligen för en betydande del av utsläppen av vissa hälsoskadliga ämnen, som sot, polycykliska aromatiska kolväten (PAH) och dioxiner. Barn och äldre är särskilt känsliga grupper.
Enligt Världshälsoorganisationen WHO kan 3,2 miljoner dödsfall årligen kopplas till dålig inomhusluft, främst på grund av rök från vedeldning. I Sverige är vi relativt förskonade men även här orsakar luftföroreningar hjärt- och kärlsjukdomar och andningsbesvär och har både akuta och långsiktiga effekter.
Enligt vår senaste rapport Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan över 700 förtida dödsfall per år i Sverige kopplas till exponering för partiklar som orsakas av vedeldning. Forskningen visar att ett stort antal kaminer, eller ett fåtal gamla vedpannor, på ett litet område kan bidra med betydande utsläpp i sitt närområde. Det är därför viktigt att fundera över hur vedeldning kan bidra till uppvärmning av bostäder och ökat välbefinnande utan att skapa hälsoproblem för människor i närområdet.
Mängden luftföroreningar från vedeldning beror på flera faktorer. Till exempel påverkas utsläppen av typen av eldstad, hur den är installerad, samt hur man eldar. Att elda i öppna spisar och i äldre kaminer riskerar att släppa ut mer av skadliga ämnen, både inne och ute, medan moderna kaminer och pannor som används på rätt sätt generellt genererar mycket mindre utsläpp av luftföroreningar.
Hur man bär sig åt när man eldar har alltså stor betydelse för hur stora utsläppen blir. Att elda med för lite ved och strypt lufttillförsel, så kallad pyreldning, ger högre utsläpp än normal eldning, liksom att använda fuktig ved. Jämfört med optimala förbränningsförhållanden blir utsläppen upp till sex gånger högre om man eldar med låg effekt – för lite ved och strypt lufttillförsel vid låg effekt – och upp till åtta gånger högre om man använder fuktig ved.
Att lära sig att elda rätt är en liten insats som kan göra stor skillnad. Det förbättrar den lokala luftkvaliteten och minskar därmed risken för ohälsa. Hälsoeffekterna av lokala utsläpp av luftföroreningar från vedeldning är i samma storleksordning som den från trafiken. Det finns alltså stor anledning att arbeta vidare med att minska de lokala utsläppen av små partiklar från vedeldning i svenska städer.
Jenny Lindén, Tomas Gustafsson, Karin Söderlund
samtliga forskare i luftmiljö vid IVL Svenska Miljöinstitutet
Så eldar du för att minimera utsläppen
- Använd torr ved i rätt storlek, helst björkved
- Säkerställ tillräcklig lufttillförsel vid upptändning (luftspjäll, ev. öppna kaminlucka)
- Stapla veden luftigt med tunnare trän i toppen
- Tänd i toppen
- Använd braständare, ej sopor
- Prata med din sotare om tips om du inte får till eldningen
Prenumerera på våra nyhetsbrev