Samarbete för minskat matsvinn
Både livsmedelsbranschen och myndigheter vill minska livsmedelsavfall, matförluster och matsvinn i hela livsmedelskedjan.
Minska livsmedelsavfall, matförluster och matsvinn
Samarbete för minskat matsvinn är en överenskommelse där aktörer i livsmedelskedjan samarbetar för att identifiera var livsmedelsavfall och matförluster uppstår och var orsaken finns. På så sätt kan problemen kan åtgärdas och lösningar spridas till fler. En överenskommelse är mer flexibel än lagstiftning, då den enklare kan justeras och anpassas till förändrade omständigheter. Den svenska överenskommelsen ska drivas som ett fristående kansli.
Överenskommelsen innehåller tre komponenter:
- Målsättning kring minskning av livsmedelsavfall, matförluster och matsvinn.
- Datainsamling för att följa upp överenskommelsens mål och hitta ”hotspots” att arbeta med över värdekedjan.
- Ett forum samt arbetsgrupper för att samla aktörer längs livsmedelskedjan till diskussion och för att genomföra specifika, branschövergripande projekt, som ska accelerera minskningen av livsmedelsavfall, matförluster och matsvinn.
Utöver detta ingår att kansliet för överenskommelsen bedriver omvärldsbevakning, samt sprider kunskap om goda exempel och resultat från projekt.
Medlemmar i överenskommelsen kommer också att visas upp och ges en arena.
Vilka är fördelarna med att delta i överenskommelsen?
Företaget får en chans att visa att man arbetar med att minska livsmedelsavfall, matförluster och matsvinn. Genom mätningsarbetet får man koll på verksamhetens livsmedelsavfall, matförluster och matsvinn och genom forumet kan man jämföra sin data med andra i branschen. Forumet och arbetsgrupperna ger en stor möjlighet att skapa projekt där flera aktörer medverkar, vilket har visat sig vara mycket effektivt för att minska livsmedelsavfall, matförluster och matsvinn, hos alla medverkande aktörer.
Samarbete har även visat sig vara kostnadseffektivt, enligt en stor studie utförd av World Resources Institute och brittiska WRAP. Företag som investerar i minskat matsvinn sparar i genomsnitt 14 gånger investeringen och besparingarna i samhället är mer än 250 gånger högre än investeringen. Det beror framförallt på minskade utgifter i hushållen.
Deltagare i överenskommelsen:


















