1. Startsida
  2. Vårt erbjudande
  3. Våra områden
  4. Labb och analys
  5. Miljögifter inomhus: hur minskar vi riskerna?
En person står vid en labbmaskin och gör tester

Miljögifter i inomhusmiljöer – så minskar vi riskerna för hälsa och miljö

Människor tillbringar i genomsnitt 80–90 % av sina liv inomhus och påverkas då av osynliga miljögifter – exponeringen kan leda till hälsoproblem, särskilt hos barn, som är extra känsliga. IVL:s laboratorium mäter halterna, gör riskbedömningar och hjälper till att identifiera och förstå riskerna med kemikalieexponering i olika inomhusmiljöer. Vi föreslår även åtgärder för att minska exponeringen och skapa tryggare miljöer.

En av de största utmaningarna i inomhusmiljön är farliga flyktiga och semi-flyktiga ämnen som kan finnas i olika typer av material och produkter och som lätt sprider sig mellan materialet och luften. Inom ämnesgruppen finns det t.ex. mjukgörare, flamskyddsmedel, klorparaffiner samt vissa PFAS-ämnen som kan vara farliga. Dessa ämnen finns i hemmet, på arbetsplatsen, i matbutiken och på förskolor – kort sagt, överallt. Genom att andas in luft, partiklar och damm kan kemikalierna ta sig in i kroppen och lagras under lång tid.

Porträtt av en man i kostym och skjorta, med skägg och rakad huvud, fotograferad mot en ljus bakgrund.

Att analysera och mäta miljögifter i produkter och inomhusmiljön är viktigt för att ta reda på vilka risker som finns samt vilka åtgärder som blir aktuella för att minska mängden farliga ämnen i våra inomhusmiljöer. Efter åtgärder har tagits är det också viktigt att följa upp. Eftersom vi tillbringar stor del av våra liv inomhus är det viktigt att dessa miljöer är så hälsosamma som möjligt.

Dämien Bolinius, gruppchef på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Barn tillbringar stor del av sin tid på förskolor och eftersom barn är extra känsliga för miljögifter är det viktigt att förskolor är så giftfria som möjligt. På förskolor kan kemikalier förekomma i allt från leksaker och pysselmaterial till äldre plastgolv, madrasser och möbler.

Tillsammans med Stockholms stad har IVL tidigare gjort studier av inomhusmiljöer på olika förskolor. Målet var att få en tydligare bild över vilka farliga ämnen som finns i både luft, damm och material och vilka åtgärder som är mest effektiva för att minska mängden.

– Vi kartlade innehåll av farliga ämnen i inomhusmiljön och utvärderade sedan påverkan av olika åtgärder. Exempel på sådana åtgärder är att bortplockning av misstänkta källor, baserat på Stockholms Stads guide för kemikaliesmarta förskolor. En annan åtgärd kan vara att bygga med material som har certifierats externt enligt höga kemikaliekrav, säger Dämien.

Arbetet försätter idag med ytterliga undersökningar för Stockholm Stad men också andra kommuner har visat intresse. Ett område där det finns mer att utforska är också med koppling till återbruk och återvinning. Det finns ett ökat intresse i att använda begagnat av miljöskäl, men här är det viktigt för båda köpare samt säljare att produkterna är säkra att använda.

Porträtt av en man i mörk tröja, med korslagda armar, rakad huvud och kort skägg, fotograferad mot en ljusgrå bakgrund.

På våra labb mäter vi ett brett antal ämnen. Det inkluderar äldre, kända miljögifter och nya ersättningskemikalier i produkter. Vi utvecklar ständigt nya analysmetoder för att möta utvecklingen i samhället, bland annat med hjälp av så kallade non-target-analyser, där man inte på förhand valt ut vilka ämnen som ska bestämmas.

Georgios Giovanoulis, miljöexpert på IVL.

Analyser och riskbedömningar för säkrare inomhusmiljöer

Tjänsterna som IVL erbjuder inkluderar analys av flyktiga samt semiflyktiga organiska ämnen i luft, material och dammprover för att identifiera potentiella utmaningar och bedöma riskerna. Exponeringen kan båda modelleras men också mätas genom analyser av blod och urin. Dessutom bistår IVL med försöksupplägg, datautvärdering och kompletterande analyser av kemiska komponenter i produkter.

Genom att anlita IVL får företag och organisationer tillgång till gedigen kunskap och avancerad teknik för att lösa olika utmaningar.