Biologisk mångfald i balans med samhället
IVL:s arbete med biologisk mångfald präglas av ett helhetsperspektiv. Vi studerar både det samspel och de målkonflikter och synergier som biologisk mångfald och robusta ekosystem skapar med andra miljöfrågor.
Hur ska skogen brukas med hänsyn till både biologisk mångfald, koldioxidupptag och bioenergi? Hur kan vi hantera invasiva arter som utgör både ett hot och en möjlighet? Vilken roll spelar jordbruket för artrikedomen?
Våra forskare och experter arbetar med biologisk mångfald i såväl stadsmiljön och jordbruket som i skog och vatten. Vi gör naturvärdesinventeringar och biotopkartering och vi analyserar hur olika verksamheter riskerar att påverka den biologiska mångfalden ur ett livscykelperspektiv. Många av våra forskningsprojekt handlar om möjligheten att mäta biologisk mångfald genom bland annat miljö-DNA, drönare och maskininlärning. Vi arbetar med restaurering av habitat, gröna korridorer och i hög grad med modellering. Kontakta oss så berättar vi mer.
Senaste nyheterna inom biologisk mångfald
Filtrera resultatet
Det här formuläret postas automatiskt
Forskning om biologisk mångfald, både på land och under ytan.
Våra tjänster inom området biologisk mångfald
Filtrera resultatet
Det här formuläret postas automatiskt
Våra experter om tillståndet i miljön och vad vi kan göra för att hejda förlusten av biologisk mångfald.
Miljö-DNA – vad är det?
Analys av miljö-DNA, eller så kallad eDNA, är ett kraftfullt verktyg för att bedöma biologisk mångfald och identifiera vilka arter som förekommer på en viss plats. Att kunna mäta den biologiska mångfalden är avgörande för att till exempel kunna skydda hotade arter eller förhindra spridningen av invasiva arter.
På spaning efter salamandrar som flytt
Den biologiska mångfalden i världen minskar och åtgärder för att bevara och återskapa ekosystem är avgörande.
Men hur vet vi vad som funkar? Går det att mäta biologisk mångfald?