1. Startsida
  2. Vårt erbjudande
  3. Referenscase
  4. Klimatnyttan av second hand för Blocket
Fåtölj

Klimatnyttan av second hand för Blocket

Vad är klimatnyttan av att handla second hand i stället för nyproducerat? Det ville annonssajten Blocket veta och tog hjälp av IVL Svenska Miljöinstitutet för att räkna på det.

Beräkningarna utgår ifrån Blockets försäljningsstatistik. Med hjälp av indata i form av annonser och klimatdata för olika material har IVL räknat ut hur mycket utsläpp som potentiellt sparas genom handeln med varor inom några utvalda kategorier som bland annat bilar, cyklar, möbler, vitvaror, elektronik och kläder.

Beräkningarna bygger på antagandet att varje såld vara ersätter en hel livscykel för en likadan ny produkt, från råmaterialproduktion till avfallshantering.

Begagnathandeln sparar 1,6 miljoner ton koldioxid varje år

Resultatet visar att genom att handla begagnat på Blocket i stället för att köpa nytt kan 1,6 miljoner ton utsläpp av växthusgaser undvikas varje år. Det är jämförbart med att Stockholm stads vägtrafik skulle stå stilla i mer än ett och ett halvt år eller om landets alla vägar stod tomma i över en månad.

Enligt Blockets enkätundersökningar har miljöhänsyn blivit en allt viktigare drivkraft för de som handlar begagnat. Blocket har också med hjälp av klimatkalkylatorn tagit fram sajten Klimatnyttan.se. På sajten kan besökarna följa mängden potentiella växthusgasutsläpp som undviks i realtid i takt med att svenska folket säljer och köper begagnat.

Vill du veta mer?

Kontakta Karin Sanne

Jag vill bli kontaktad

Vi hjälper dig med dina utmaningar, hur omfattande eller små de än är. Skriv in dina kontaktuppgifter och välj vilket område du vill veta mer om, så kontaktar vi dig.

Prenumerera på våra nyhetsbrev