Tänk klimatsmart när du köper julmat

Skinka, sill, köttbullar, prinskorvar, risgrynsgröt, bröd och julgodis. Jul- och nyårshelgerna är snart här med mat i överflöd. Det är lätt att handla lite för mycket av allt. Ett beteende vi har sedan länge, men som inte är hållbart.

I fokus

Genom att tänka igenom våra matinköp lite extra kan vi spara på miljön. Just runt jul är det lätt att lite för mycket åker ner i korgen eller vagnen. I Sverige slänger vi cirka 130 kilo mat per person varje år. Det betyder att en tredjedel av all mat som produceras går till spillo, vilket gör matavfall till den tredje största utsläpparen av klimatgaser.

– Av den totala mängden som slängs kommer störst andel från hushållen. Det är också där maten har som störst total miljöpåverkan, den har ju då gått genom hela kedjan ända till vårt kylskåp, till ingen nytta, säger Åsa Stenmarck, avfallsexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Beräkningar visar att om inget görs kan matavfallet om fem år ha ökat till 120 miljoner ton per år i världen. Att minska matavfallet är en av de viktigaste åtgärderna för att minska klimatpåverkan från livsmedelssystemet. Så hur ska vi då tänka vid en av årets största mathelger?

– Först och främst är det viktigt att tänka på hur många som kommer och hur mycket man egentligen orkar äta. Men även hur många dagar man kommer att äta julmaten. Liksaå om man ska vara hemma hela julen eller åka bort, säger Åsa Stenmarck.

Blir det mycket mat över är det bra att frysa in maten så fort som möjligt, så klarar den sig bättre. Ju fortare det kyls ne, desto längre hållbarhet får den. Att förnya julbordet med vegetariska alternativ är också ett sätt att minska klimatpåverkan. Julbordet består ofta av många kötträtter, vilka är de som har störst klimatpåverkan. En tidigare studie som IVL har gjort visar att vi genom att äta säsongsanpassad vegetarisk mat kan halvera utsläppsmängden av växthusgaser. Och grönkål, rödkål och brysselkål kan tillagas i flera olika varianter till julbordet.

För mer information, kontakta Åsa Stenmarck

Läs även om en klimatsmart julhandel - så gör du

Tips för julbordet:

  • Eftersom julbordet består av många smårätter, handla bara lite av varje.

  • Förvara maten i kallt kylskåp, gärna 4-5 grader, så håller den längre.

    Lägg inte upp all mat på en gång. Mat som kommer ut i värmen håller sig sämre, så fyll hellre på med nytt om det tar slut.

  • Skär upp skinka, bröd och annat i tunna skivor. Det är bättre att man får ta en omgång extra än att behöva kasta.

Konsumentföreningen Stockholm har tagit fram en portionsguide för ditt julbord, ta gärna en titt på den..

 

Mer tips för en hållbar jul hittar du här!

Nyhetsbrev

Ta del av det senaste när det gäller forskningsresultat, nya projekt och andra aktuella frågor. Vi skickar dig en uppdatering om det viktigaste som hänt, ungefär en gång i månaden.


När du blir prenumerant godkänner du även vår integritetspolicy.