"Oljan ligger som klumpar på klipphällar"

IVL hjälpte i början av juni till i oljesaneringsarbetet på västkusten där det hittats olja. Troligen kommer det från ett oljeutsläpp från Skagen i Danmark. IVL:s oljeexpert Maria Granberg var på plats för att inventera och uppskatta skadorna. 

I fokus

– Tillsammans med räddningstjänsten i Lysekil och regionens miljöinspektörer har vi vandrat längs stränder och kört runt mellan öar och skär för att uppskatta hur stort påslaget av olja är. Den här tiden på året är särskilt känslig eftersom många fåglar är inne i sin häckningsperiod, eidrarna ligger och ruvar på ägg och gässen vallar sina dunungar i strandkanten, säger Maria Granberg.

I dagsläget har man konstaterat oljepåslag på flera ställen längs västkusten och man misstänker att mer olja kan komma att driva in i Lysekilsområdet. 

– Oljan ligger som kletiga mynt- till tallrikstora klumpar på klipphällar, mellan stenar, i tångbälten och hällar. I området finns några mindre mussel- och ostronodlingar som möjligen har drabbats av oljan. Oljesjok stora som plastpåsar har också påträffats i vattnet intill vissa stränder, säger Maria Granberg.

IVL har fått i uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten att bistå kommuner och länsstyrelsen i det fortsatta sanerings och miljöanalysarbetet.

Läs mer om IVL:s arbete med oljeskador här: http://www.ivl.se/sidor/omraden/vatten/oljeskador.html
Läs mer om oljeutsläppet här.

Fakta om oljeutsläppet

En mindre mängd olja som kommer från oljeutsläppet i Danmark, hittades den 30 maj av räddningstjänst vid Omholmen i Smögen.

Dagen efter hittades oljklumpar vid Haby i Sotenäs kommun. Kustbevakningen hittade även olja i vattnet vid Kalvö som de kommer att sanera.

Under första veckan i juni sanerades det. Men ingen ytterligare olja har därefter setts.

Nyhetsbrev

Ta del av det senaste när det gäller forskningsresultat, nya projekt och andra aktuella frågor. Vi skickar dig en uppdatering om det viktigaste som hänt, ungefär en gång i månaden.


När du blir prenumerant godkänner du även vår integritetspolicy.