Klimatsmart julhandel – så gör du

December är här, den månad då vi slösar på mer än ett sätt. Vi gör inte bara av med mer pengar än andra månader, vi slösar även mer på jordens resurser. Så hur kan vi göra för att skapa en mer hållbar jul?

Liv Fjellander

 – Att handla second hand är ett smart sätt att både spara på miljön och få pengar över på kontot. För att konsumtionen ska vara hållbar på lång sikt behöver vi använda saker så effektivt och så länge som möjligt, säger Liv Fjellander, projektledare för hållbar konsumtion på IVL Svenska Miljöinstitutet.

– Men om vi till exempel hoppar över julklapparna och istället flyger till värmen över jul har vi inte vunnit något alls för miljöns skull.

Vi konsumerar i dag mer än vad jorden kan producera. Sverige ligger i toppen på listan över de länder som belastar jordklotet mest, vi flyger fem gånger mer än genomsnittet. Om alla skulle leva som oss behövs tre jordklot till.

– En stor del handlar om våra koldioxidutsläpp, transporten av varorna vi köper. Men de största effekterna av vår konsumtion sker i de länder där produkterna tillverkas, både när det gäller vilka resurser som tas i anspråk och vilka hållbarhetseffekter det får, säger Liv Fjellander.

För mer information om IVL:s arbete med hållbar konsumtion:
Liv Fjellander, tel: 010-788 66 79

Livs önskelista

Brunch

Ge bort gemensamma upplevelser som bio, teater, museibesök, utflykter, en middag eller en ”hemester”. Semester på hemmaplan värderas ofta högre än prylar, men för att det ska vara en miljövinst får inte resan dit vara för lång.

Bra grejer

Om du handlar nytt - välj material med god kvalitet som håller länge eller som kan återvinnas. Satsa på saker som är producerade under bra villkor, välj miljö- och rättvisemärkt. Om det inte framgår så fråga. Det spelar stor roll att visa att det är efterfrågat.

Hockeyklubba, skridskor, klätterutrustning

Dela utrustning genom till exempel fritidsbanken eller hygglo.se så kan du få prova alla sporter istället för en.

Som ny

Klä om istället för att köpa ny soffa, sätt ihop lådor till en bokhylla eller ge bort ett presentkort på skräddare, snickare, eller cykelverkstad som kan laga eller göra om prylarna.

Skicka vidare

Till den som redan har allt kan en gåva till de som behöver det mer vara den finaste julklappen.

Favorittröjan

Årets julklapp blev ju den återvunna tröjan. Ge bort ett favoritplagg och historien om allt som det varit med om.

Nyhetsbrev

Ta del av det senaste när det gäller forskningsresultat, nya projekt och andra aktuella frågor. Vi skickar dig en uppdatering om det viktigaste som hänt, ungefär en gång i månaden.


När du blir prenumerant godkänner du även vår integritetspolicy.