1. Startsida
  2. Press
  3. [2019-09-26] Södertälje kommun får stöd för att utveckla återanvändning
Nyhet | 2019-09-26

Södertälje kommun får stöd för att utveckla återanvändning

Södertälje kommun och Telge Återvinning har tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet fått bidrag av Vinnova för att ta fram en handlingsplan för ökad återanvändning. Handlingsplanen ska fokusera på åtgärder som underlättar för ideella och kommersiella aktörer att samla in sådant som idag blir grovavfall.

Idag ordnar de flesta kommuner förutsättningar för återanvändning genom en särskild insamling vid återvinningscentralen. Men få kommuner erbjuder så kallade fastighetsnära insamling för återanvändning, det vill säga en möjlighet att samla in avfall med tillräckligt högt andrahandsvärde för att kunna återanvändas kommersiellt, på loppis eller i second hand-affär, i närheten där man bor eller arbetar. Ett av projektets syften är att skapa förutsättningar för att möjliggöra detta.

– Vi vill hitta nya sätt att öka återanvändning, men också underlätta för företag och hushåll som saknar bil eller av andra skäl inte kan lämna sina varor på återvinningscentralen, säger Tomas Thernström, avfallsstrateg på Södertälje kommun.

– Våra undersökningar visar att det finns en stor potential att öka återanvändningen av det grovavfall som idag materialåtervinns eller går till förbränning, säger Lena Youhanan, utredare på IVL Svenska Miljöinstitutet. Med det här projektet får vi möjlighet att utveckla och stärka vår kunskap om vilka förutsättningar som behövs för att öka den återanvändningen.

Södertälje kommuns samhällsbyggnadskontor ansvarar för det strategiska arbetet med avfallsfrågor och bolaget Telge återvinning för insamling och behandling av avfall. IVL Svenska Miljöinstitutet säkerställer att projektet utgår ifrån befintlig kunskap inom avfalls- och återanvändningsfrågor och är metod- och kvalitetsgranskare.

Andra aktörer kommer även att involveras i projektet, till exempel företrädare för ideella organisationer som arbetar med återanvändning, företrädare för den lokala handeln och kommersiella aktörer som är intresserade av att utveckla insamlingslösningar för återanvändning.

Projektet inleds omgående och avslutas i februari 2020.

För mer information kontakta:
Lena Youhanan, IVL Svenska Miljöinstitutet, lena.youhanan@ivl.se, tel. 010-788 6512 

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev