Robin Vestergren arbetar som forskare på IVL

Forskare inom miljökemi

Robin Vestergren, Stockholmskontoret

Innan jag började på IVL var jag på Stockholms universitet. Vi hade ofta forskningssamarbeten med IVL, arrangerade workshops tillsammans och annat. Jag har alltid sett IVL som en attraktiv arbetsplats och för ett par år sedan öppnade det sig en ledig tjänst som projektledare och forskare som verkade väldigt spännande.

Identifiera okända kemikalier

Några av mina roligaste projekt på IVL har varit att identifiera hittills okända miljöfarliga kemikalier i olika konsumentprodukter. Analysarbetet för att upptäcka nya kemiska ämnen i en komplex matris kan liknas vid att hitta en nål i en höstack, men det är väldigt kul när vi lyckas ta fram bra metoder för att sålla i den stora mängd data som genereras av instrumenten.

Bidragit till att sprida kunskap

Vi har gjort några projekt tillsammans med Naturskyddsföreningen där vi har bidragit till att sprida kunskap om högfluorerade kemikalier, så kallade PFAS, i kosmetiska produkter. Resultaten från dessa studier har fått väldigt stor spridning, både genom vetenskapliga tidsskrifter och i sociala medier.

De har också fått många företag att fasa ut miljöfarliga ämnen ur sina produkter. Möjligheten att få initiera och driva projekt utifrån egna idéer och alla fantastiska kollegor är en stor inspirationskälla för mig.

Jobba strategiskt med att utveckla forskningsverksamheten

Framöver vill jag jobba strategiskt med att utveckla vår forskningsverksamhet inom kemikalieområdet. Jag hoppas också att vi får fler projekt där vi kan hjälpa företag att fasa ut användningen av miljöfarliga ämnen genom att tillämpa mer grön kemi.

Nyhetsbrev

Ta del av det senaste när det gäller forskningsresultat, nya projekt och andra aktuella frågor. Vi skickar dig en uppdatering om det viktigaste som hänt, ungefär en gång i månaden.


När du blir prenumerant godkänner du även vår integritetspolicy.