Elavfall

Matavfall

Vår produktion, distribution och konsumtion av mat står för en betydande del av vår miljöpåverkan. Genom att minska mängden matavfall gör vi både plånboken och miljön en tjänst.

Matavfall har sedan ett antal år varit en het fråga i den allmänna miljödebatten. Uppgifter om att mängden matavfall som slängs skulle kunna mätta de som svälter många gånger om är chockerande.

IVL arbetar intensivt med att undersöka varför vi slänger så mycket mat längs livsmedelskedjan, och framför allt hur vi kan arbeta för att minska mängden mat som slängs och utnyttja både energi och näringsämnen i resterande mängd. Vi deltar bland annat i det svenska nätverket SaMMa, Samverkansforum för minskat matavfall, som drivs av Naturvårdsverket, Jordbruksverket och Livsmedelsverket.

IVL har också arbetat i flera år med att utveckla och ta fram data på hur mycket matavfall som slängs i den svenska livsmedelskedjan inom ramen för SMED. Dessutom arbetar IVL på tekniksidan genom att ta fram lösningar för att konvertera matavfall till resurserna biogas och gödningsmedlet biogödsel.

Kontaktperson: Tova Andersson

Jag vill bli kontaktad

Vi hjälper dig med dina utmaningar inom Matavfall. Fyll i uppgifterna nedan, så kontaktar vi dig.

Kontakta mig
Om IVL Svenska Miljöinstitutet