PVC-plast ersätts med socker och majs

PVC-plast ersätts med socker och majs

Hyllkantlister i plast som visar priser och varor finns i en mängd butiker i detaljhandeln. I ett samarbete med företaget HL Display har forskare från KTH och IVL tagit fram en miljövänlig lösning för listerna – ett material baserat på socker och majs som ersätter PVC-plasterna.

Företaget HL Display tillverkar produkter som finns i dagligvaruhandeln, bland annat system för prismärkning på butikshyllor. Nu satsar företaget på att ersätta konventionella plastmaterial med grönare alternativ. Tillsammans med KTH och IVL Svenska Miljöinstitutet har företaget tagit fram hyllkantlister i förnyelsebara material baserade på majs och sockerrör.

Samarbetet med IVL och KTH inleddes 2017. Uppdraget var att ta fram ett konkurrenskraftigt alternativ till de fossilbaserade plaster som hittills använts – något som kan användas i storskalig produktion, är slitstarkt och hållbart över tid. IVL hjälpte företaget att förstå hur en plastprodukt påverkar miljön under hela sin livscykel, från utvinningen av råvaror till hanteringen av uttjänta produkter. KTH hjälpte till att hitta rätt material för att kunna tillverka hållbara och konkurrenskraftiga produkter.

Resultatet av arbetet är HL Sustainable Choice, ett växande antal produkter i förnybara eller återvunna material. Sedan lanseringen i oktober 2018 då man började med hyllkantlister och hylltalare har sortimentet utökats och från och med januari 2020 kommer man kunna erbjuda kunderna ett sortiment som till en tredjedel består av hållbara material.

Forskarna hoppas att de biobaserade listerna kan få stort genomslag. När det gäller butiksskyltning handlar det om stora volymer på en internationell marknad.

Läs mer om projektet på HL Displays webbsida.

Kontaktperson

Nyhetsbrev

Ta del av det senaste när det gäller forskningsresultat, nya projekt och andra aktuella frågor. Vi skickar dig en uppdatering om det viktigaste som hänt, ungefär en gång i månaden.


När du blir prenumerant godkänner du även vår integritetspolicy.