Klimatnyttan av second hand för Blocket

Vad är klimatnyttan av att handla second hand i stället för nyproducerat? Det ville annonssajten Blocket veta och tog hjälp av IVL Svenska Miljöinstitutet för att räkna på det.

Beräkningarna utgår ifrån Blockets försäljningsstatistik. Med hjälp av indata i form av annonser och klimatdata för olika material har IVL räknat ut hur mycket utsläpp som potentiellt sparas genom handeln med varor inom några utvalda kategorier som bland annat bilar, cyklar, möbler, vitvaror, elektronik och kläder.  Beräkningarna bygger på antagandet att varje såld vara ersätter en hel livscykel för en likadan ny produkt, från råmaterialproduktion till avfallshantering.

Resultatet visar att genom att handla begagnat på Blocket i stället för att köpa nytt kan 1,6 miljoner ton utsläpp av växthusgaser undvikas varje år. Det är jämförbart med att Stockholm stads vägtrafik skulle stå stilla i mer än ett och ett halvt år eller om landets alla vägar stod tomma i över en månad.

Enligt Blockets enkätundersökningar har miljöhänsyn blivit en allt viktigare drivkraft för de som handlar begagnat. Blocket har också med hjälp av klimatkalkylatorn tagit fram sajten Klimatnyttan.se. På sajten kan besökarna följa mängden potentiella växthusgasutsläpp som undviks i realtid i takt med att svenska folket säljer och köper begagnat.

Läs mer om begagnathandels klimatnytta här.

Kontaktperson

Nyhetsbrev

Ta del av det senaste när det gäller forskningsresultat, nya projekt och andra aktuella frågor. Vi skickar dig en uppdatering om det viktigaste som hänt, ungefär en gång i månaden.


När du blir prenumerant godkänner du även vår integritetspolicy.