Utveckling av hållbarhetskriterier för möbelbranschen

Möbelfakta är en hållbarhetsmärkning för möbler med avseende på kvalitet, miljö och ansvarsfulla leveranskedjor. Det är det ledande märkningssystemet för offentlig upphandling av möbler i Sverige och har därmed stor påverkan på vilka hållbarhetskrav som ställs inom den offentliga sektorn.I denna rapport beskriver vi betydelsen av ökade hållbarhetskrav från omvärlden och framtida möjligheter inom digitalisering för att skapa cirkulära flöden för möbler och exemplifierar hur möbelbranschen kan möta detta genom utveckling av Möbelfaktas kriterier. 

På kort sikt behöver Möbelfakta hantera kommande EU-lagstiftning gällande tillbörlig aktsamhet för mänskliga rättigheter, miljö och samhälle. Det behöver kopplas mot marknadsaktörers digitala produktkataloger och utvecklas för att sätta större fokus på cirkulära processer. För att etablera mer cirkulära processer inom möbelbranschen behöver produktinformation följa med en produkt över hela livscykeln. Nyckeln för att åstadkomma detta är digital informationshantering för att kunna skapa spårbarhet när produkter byter ägare, renoveras eller blir avfall.  På medellång sikt behöver Möbelfakta anamma de olika initiativen för EU:s gröna giv. Där ser det digitala produktpasset idag ut att bli det viktigaste initiativet i den nu aktuella breddningen av Ekodesigndirektivet.

Det är viktigt att Möbelfakta är en av de märkningar som kan användas för möbler enligt EU:s nya taxonomi. Initiativet Substantiating Green Claims är direkt relevant medan Product Environmental Footprint (PEF) fortfarande saknar direkt koppling till möbler. Här ser det ut som att utveckling framåt kommer fortsätta att vara Environmental Product Declaration (EPD) för redovisning av klimatprestanda. På längre sikt bör en global harmonisering av kraven för kvalitet och miljö eftersträvas genom att t.ex. ta hänsyn till livslängden på produkter och egenskapskrav för kemikalier istället för förbudslistor. Detta kan göras genom dialog med upphandlande myndigheter där fördelarna bör ligga i att fler företag kan möta krav som är relevanta för upphandling och därmed öka konkurrensen på marknaden. Eftersom det finns många intressenter sker detta kontinuerligt i flera steg på kort till lång sikt.Vi ser också ett behov av branschsamverkan för att kunna fastställa en gemensam standard för digital spårbarhet.

Den stora utmaningen för branschen är de många konfigurationer som kan göras på varje produkt. Detta föranleder behov av standardisering av digital produktinformation och det första steget är att samla möbelproducenterna för att kunna fatta ett gemensamt beslut om vilken väg branschen ska gå. Viktigt för möbelindustrin blir att hitta den part i branschen som kan leda och styra det inledande arbetet med att samla möbelproducenterna.Av lika vikt för branschen är att Möbelfaktas kriterier ska kunna användas som ett verifikat inom offentlig upphandling. Detta innebär att en miljömärkning måste kunna visa att produkter eller tjänster i märkningen uppfyller krav som ställs av en oberoende tredje part, att kraven ständigt skärps och att de utvecklas ur ett livscykelperspektiv. För att möta detta har ett kriterieråd etablerats för Möbelfakta.

Prenumerera på våra nyhetsbrev