Lindholmshamnen som hållbar stadsdel

I denna rapport beskrivs arbetet som Älvstranden Utveckling AB fått i uppdrag av Göteborg stad, för att utveckla området Lindholmshamnen på Lindholmen till attraktiv stadsmiljö med målet att Lindholmshamnen ska stärka Göteborg som föregångsstad inom hållbar utveckling.

Sammanfattning

För att utveckla området Lindholmshamnen bildades ett konsortiu med Peab, Skanska, HSB och Älvstranden Utveckling. Byggherrarna i konsortiet har åtagit sig att gemensamt omvandla Lindholmshamnen till en socialt, ekonomiskt och ekologisk hållbar stadsdel. Konsortiet har beslutat att uppfylla fördraget om att Lindholmshamnen ska stärka Göteborg som föregångstad inom hållbar utveckling inom ramen för följande inriktningar:


• Klimatet i fokus - påverkan och anpassning
• Livskraftigt och dynamiskt stadsliv
• Bekväm avfallshantering med klimatsmart citylogistik
• Lärandeprocesser för hållbarhetsarbetet

Detta projekt knyter an till inriktningen ”Klimatet i fokus” och det övergripande målet med projektet har varit att använda förenklade Carbon Footprint-beräkningar för att ge underlag till de beslut som ska tas kopplat till utformning och design av Lindholmshamnen, i syfte att området ska kunna utformas med minimal klimatpåverkan.

För att uppnå målet med att använda Carbon Footprint och samtidigt bidra till att uppfylla målsättningen som konsortiet haft om att arbeta med lärandeprocesser för hållbarhetsarbetet, har projektet delvis genomförts i form av en deltagandeprocess. I denna har konsortiets parter gemensamt diskuterat och beslutat om vilka delar som är viktiga att speciellt belysa och göra medvetna och strategiska val kring, samt vilka alternativ som är aktuella för dessa.

Den viktigaste slutsatsen från den här studien är att det finns en stor potential att minska klimatpåverkan genom medvetna val. Bland annat kan man konstatera att det finns en stor potential till minskad klimatpåverkan från byggproduktionen genom att minska elanvändningen under byggfasen. Det finns också en stor potential till klimatbesparing genom att för markhöjningen välja fyllnadsmassor som inte har transporterats långväga.

Prenumerera på våra nyhetsbrev