Byggandets klimatpåverkan
En granskning om hur mycket klimatpåverkan som går åt vid byggandet av passivhus, kontra driften av huset.
Historiskt sett har den största andelen av en byggnads klimatpåverkan uppstått vid driften av byggnaden, från den energi som då används. Allt eftersom husen blivit mer energisnåla och mer förnybara energikällor används under driften håller detta dock på att ändras, så att klimatpåverkan förskjuts från driftskedet till byggprocessen. För ett modernt hur visar vår studie att energieffektivt betonghus i nivå med passivhuskraven är klimatpåverkan för att bygga och underhålla huset i samma storleksordning som klimatpåverkan från driftens energianvändning i 50 år. Med hjälp av livscykelanalysmetodik har vi studerat klimatpåverkan och energianvändningen för ett nybyggt flerfamiljshus med lågenergiprofil.
Den livscykelanalysmetodik som har använts följer den europeiska standarden EN15978 som bland annat anger att det är dagens teknik som ska användas. Detta gäller även för framtida avfallshantering och driftenergi, eftersom informationen måste vara verifierbar. Detta gäller även miljödata för de byggmaterial som används, det vill säga det är dagens produktionsmetoder, betongrecept och så vidare som studien avspeglar. Projektet har genomförts som en fallstudie för kvarteret Blå Jungfrun i Hökarängen i södra Stockholm. Husen har stommar och ytterväggar av betong och kan anses vara representativa för nybyggda energieffektiva flerbostadshus av betong.
Studien visar även att det är viktigt att bygga med energieffektiva klimatskal även om det leder till något ökade materialmängder. Samtidigt visar studien tydligt att byggprocessens klimatpåverkan är mycket viktig att hantera i nybyggnation. En övergripande rekommendation från projektet är att frågan om klimatpåverkan från byggandet måste upp på agendan och adresseras till beslutsfattare inom flera olika sektorer och på olika nivåer för att ta fram åtgärder. Beställare, byggföretag med flera måste analysera och tydliggöra byggprocessens klimatbelastning, så att de kan identifiera sin egen roll och bidra med sin del för att minska klimatpåverkan från byggandet.
This report is only available in Swedish. English summary is available in the report.