1. Startsida
  2. Nyheter
  3. [2023-04-04] Var med och diskutera cirkulär plasthantering på mässa
Nyhet | 2023-04-04
Fem plastfigurer från leksaktillverkaren Playmobil står runt ett bord, fotograferade uppifrån.

Var med och diskutera cirkulär plasthantering på mässa

I maj samlas stora delar av plastbranschen på mässan Plastteknik Nordic i Malmö. Flera personer från projektet Sluta cirkeln för industriell plast är med där och diskuterar en hållbar framtid för plasten.

Mässan Plastteknik Nordic, som hålls i Malmö 10-11 maj 2023, riktar sig till plast- och gummibearbetningsindustrin, men även till dem som vill veta mer om utvecklingsmöjligheter och nya material inom området. Extra uppmärksamhet riktas mot vad som görs för att öka återvinningen och skapa hållbarhet i framtidens polymera material.

En talare med koppling till projektet är Henrik Oxfall, ansvarig för plastbearbetningsfrågor på IKEM.

Bland de andra talarna finns Kristin Geidenmark Olofsson, IVL Svenska Miljöinstitutet, plastexpert med lång erfarenhet från bland annat Trelleborg, Ansell, Nolato och Trioplast, och Åsa Stenmarck, som arbetar med plastsamordning på Naturvårdsverket.

Storsäckar designade för bättre återvinning

En av de projektparter som deltar är Accon Greentech, som arbetar med storsäckar.

– Vi vill presentera hur vi jobbar för att underlätta återvinning av storsäckar. Traditionellt är säckarna vita och har öglor i olika färger för att de lättare ska gå att identifiera – men öglorna är ofta i en annan typ av plast som försvårar materialåtervinningen. Vi visar att vi i stället kan använda färgkoder på väven, säger Micael Rahm på Accon Greentech

Små ändringar i förpackningens design kan skapa stora förbättringar under återvinningen. Resan mot en mer cirkulär återvinning av plast börjar med design för återvinning.

– I vår löpande utveckling arbetar vi också med att ta bort ovanliga typer av plaster i storsäckarna, som polyester, PVC och ABS-plast. De fungerar inte bra vid återvinning av storsäckar som till stor del är gjorda av PP-plast, säger Micael Rahm.

Nya projektdeltagare på mässan?

Projektet Sluta cirkeln för industriell plast finansieras av Vinnova inom ramen för programmet Utmaningsdriven innovation, steg 2, och avslutas under sommaren. Förhoppningen är att Vinnova beviljar ett steg 3.

– Därför ser vi stora fördelar med att flera av våra projektdeltagare träffar varandra och möjliga kommande samarbetspartner på mässan och diskuterar hur de kan arbeta tillsammans för att sluta cirklarna för plast i industrin, säger projektledaren Alexandra Almasi, IVL Svenska Miljöinstitutet.

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden