Kunskapspool

Här nedan kan ni se personer som ingår i vår kunskapspool.

Dr Ingrid Strid

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Sverige
Forskare, Institutionen för energi och teknik

Adress: Box 70 32, 750 07 Uppsala
Besöksadress: Lennart Hjelms Väg 9, 756 51 Uppsala

Mejladress: ingrid.strid@slu.se
Webbsida: www.slu.se/matsvinnlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Telefon: 018-67 15 59

Forskning och samarbeten

Samarbeten med partners i:

  • Tyskland
  • Finland
  • Norge

Forskningsområden:

  • Matsvinn och förluster i hela livsmedelssystemet
  • Miljömässiga effekter av åtgärder mot matsvinn
  • Livscykelanalys av mat, foder, bioenergi

Fokus på följande sektorer:

  • Detaljhandeln
  • Primärproduktionen
  • Livsmedelssystemet som helhet

Fokus på följande produkter:

  • Nötkött
  • Frukt och Grönt
  • Alla produkter som leder till resursslöseri

Projekt:

Lantmästare Louise Ungerth

Ungerth & Co, Sverige
Senior rådgivare, analytiker

Adress: Stationsvägen 6, 192 66 Sollentuna

Mejladress: louise@louiseungerth.se
Webbsida: www.louiseungerth.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Telefon: 070-341 55 30

Övrig information:
Styrelseledamot Örebro universitet, AB Sigill Kvalitetssystem och Föreningen Matsvinnet.

Forskning och samarbeten

Fokus på följande sektorer:

  • Matsvinn
  • Livsmedel
  • Hälsa
  • Förpackningar
  • Konsumenträtt, konsumentbeteende
  • Hållbarhet från jord till jord

Docent Mattias Eriksson

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Sverige
Forskare, Institutionen för energi och teknik

Adress: Lennart Hjelms väg 9, 756 51 Uppsala

Mejladress: mattias.eriksson@slu.se
Webbsida: https://www.slu.se/cv/mattias-erikssonlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Telefon: 018-67 17 32

Forskning och samarbeten

  • Europa
  • Brasilien
  • Indien

Forskningsområden:

  • Miljösystemanalys
  • Matsvinnsmätning
  • Livscykelanalys

Fokus på följande sektorer:

  • Handel
  • Storkök och restaurang
  • Industri

Fokus på följande produkter:

  • Bröd
  • Frukt och grönt
  • Färskvaror

Projekt:

Professor Karin Östergren

RISE, Sverige
Senior forskare, Jordbruk och Livsmedel/Hållbar konsumtion och produktion

Adress Ideon Beta 5, Scheelevägen 17, 223 70 Lund

Mejladress: karin.ostergren@ri.se
Webbsida: www.ri.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Telefon: 010-516 66 25, alt 070–420 56 19

Övrig information:
https://www.ri.se/sv/karin-ostergrenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Publikationer: https://scholar.google.se/citations?user=rhQlVy8AAAAJ&hl=svlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Forskning och samarbeten

Samarbeten med partners i:

  • Danmark
  • Norge
  • Finland
  • Tyskland
  • Storbritannien
  • Italien
  • Nederländerna
  • Spanien
  • Portugal
  • Österrike
  • Belgien
  • Frankrike
  • Ungern
  • Kina
  • BEL

Forskningsområden:

  • Matsvinn: kvantifiering och lösningar
  • Systemanalys
  • Livsmedelsteknik
  • Supply Chain Management
  • Spårbarhet

Fokus på följande sektorer:

  • Livsmedelsförädling
  • Från skörd till konsument (hela kedjan, olika produkter)

Fokus på följande produkter:

  • Alla typer men framförallt mejeriprodukter när det gäller tekniklösningar

Projekt:

  • Kartläggning av resursflöden i Västra Götaland och kvantifiering resurs strömmar: Re:Source Kompetensprojekt Livsmedelskedjan, 2020 (Projektledare)
  • Identifying methods for monitoring the reduction of food waste and food loss and the effectiveness of relevant reduction actions, uppdrag Nordiska Ministerrådet, 2020 (Projektleadare: Östfoldforskningen)
  • Resurseffektivtet i lantbruk, 2019, Västra Götalandsregionen Klimat2030 (Delprojektledare)
  • Systemstöd för ökad redistribution av funktionellt livsmedelssvinn - producerat mat ska ätas, VINNOVA 2018–2019 (Projektledare: Stockholms Stadsmission)
  • KuttMatsvinn2020 Forskning – Gøteborgsmodellen, Bionaer, 2017–2020, (Delprojektledare, Projektledare: Östfoldforskningen)
  • Policydialoger om bioekonomi för hållbar utveckling: värdeskapande, vägar och styrning, VINNOVA, 2018–2019. (Projektledare: Stockholm Environmental Institute)
  • Protein Shifts, Pufendorf 2018-2019, https://www.pi.lu.se/en/activities/Proteinshiftslänk till annan webbplats
  • REFRESH -Resource Efficient Food and dRink for the Entire Supply cHain, Horizon2020, 2015-2019. (WP-ledare) https://eu-refresh.org/länk till annan webbplats
  • SIANI Expert Group on Food waste prevention strategies for global food chains, (Projektledare)
  • FUSIONS – Food Use for Social Innovation by Optimising waste prevention Strategies, FP7, 2012 - 2016 (WP-ledare): http://www.eu-fusions.org/länk till annan webbplats
  • FUTURE_FOODFaster Upcoming Technology Uptake Relevant for the Environment in FOODs, Horizon2020, 2015 – 2018 (WP-ledare)
  • Food losses and food waste in South African food chains, SIDA, 2013-2014. (Projektledare)
  • PRESERF – Processing Raw Materials into Excellent and Sustainable End products while Remaining Fresh, FP7, 2010-2014. (WP-ledare)
  • Transparent Food – Quality and integrity in food: a challenge for chain communication and transparency research, FP7, 2009-2011. (WP-ledare)
  • REELIV –Tools for productive and environmentally friendly food production management, VINNOVA, 2006-2008. (Projektledare)
  • Modelling traceability, risk evaluation and risk handling in food process line design, VINNOVA, 2004-2008. (Projektledare)
  • Reduction of energy and water consumption in food industry by application of membrane technology, Energimyndigheten, 2003-2006. (Projektledare)
  • Slutna livsmedelsfabriker, VINNOVA”, 1999-2001, 2000-2002. (Projektledare)

Dr Kristina Liljestrand

Chalmers Industriteknik, Sverige
Logistikforskare och projektledare, Cirkulär ekonomi

Forskning och samarbeten

Samarbeten med partners i:

  • Sverige

Forskningsområden:

  • Logistik
  • Affärsmodeller
  • IT-system

Fokus på följande sektorer:

  • Livsmedelsproducenter
  • Grossister
  • Butiker

Fokus på följande produkter:

  • Livsmedel

Projekt:

Dr Helén Williams

Karlstads universitet, Sverige
Docent i miljö- och energisystem och forskare vid Centrum för Tjänsteforskning.

Adress: Universitetsgatan 2, 651 88 Karlstad

Mejladress: helen.williams@kau.se
Webbsida: https://www.kau.se/forpackningar-hallbar-utvecklinglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och https://www.kau.se/forskare/helen-williamslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Telefon: 054-700 1850, 073-365 54 91

Övrig information:
Kan förpackningar bidra till en hållbar utveckling? I vår forskning ser vi hur bättre förpackningar kan ge mindre resursförbrukning, mindre miljöpåverkan och att fler ska kunna få äta sig mätta. I Sverige samarbetar vi med Lunds universitet, Linköpings universitet och SLU i Uppsala.

Forskning och samarbeten

Samarbeten med partners i:

  • Australien
  • Norge
  • USA
  • Finland

Forskningsområden:

  • Hållbar förpackningsutveckling
  • Konsumentbeteenden och matsvinn
  • Livscykelanalys

Fokus på följande sektorer:

  • Livsmedel
  • Förpackning
  • Design

Fokus på följande produkter:

  • Alla livsmedel

Projekt: