Lär dig klimatberäkna byggnader

Är du en mindre eller medelstor byggentreprenör som vill lära dig klimatberäkna byggnader, få kunskap om den nya lagstiftningen och samtidigt bli mer konkurrenskraftig? Då har du möjlighet att delta i höstens utbildningsprojekt som drivs av organisationen Byggföretagen med IVL som utförare.

Kunskapslyft för små och medelstora byggentreprenörer

I kunskapslyftet kan du som byggentreprenör höja dina kunskaper så du kan uppfylla den nya lagstiftningen och öka dina möjligheter att vinna en upphandling. Kunskapslyftet består av två av delar:

Del 1 Grundutbildning i Klimatberäkningar av byggnader

Del 2 Bli testpilot för att kunna genomföra en klimatberäkning eller delta på digitala delningsmöten och lyssna på testpiloternas erfarenheter.

Del 1 Utbildning

Person som skriver i ett block

Grundutbildning i Klimatberäkning av byggnader

Del 1 ‑ Delta i grundutbildning för att höja din kompetens och lära dig klimatberäkna och klimatdeklarera byggnader. Utbildningen vänder sig till dig som arbetar på ett mindre eller medelstort byggföretag. Kursen omfattar ett tillfälle på två timmar, sker digitalt och är kostnadsfritt. När du gått grundutbildningen kan du ansöka om att bli testpilot och genomföra din första klimatberäkning.

Del 2 Testpilot

Planering av husbygge

Genomför en klimatberäkning som testpilot

Del 2 ‑ Efter genomförd grundutbild kan du ansöka om att bli testpilot och får stöd och hjälp av klimatberäkningsexperter hos IVL att genomföra din första klimatberäkning av en byggnad. Möjligheten att bli testpilot kommer ges till 10 företag. Blir du inte antagen som testpilot har du istället möjlighet lyssna på testpiloternas erfarenheter som klimatberäknar på digitala delningsmöten.

Om projektet

Större byggföretag bygger just nu kompetens för att kunna genomföra en klimatdeklaration och i tillägg bygga en klimatdriven affär där klimatberäkning av byggnationen är central. Mindre byggföretag riskerar dock att halka efter och har enbart i undantagsfall påbörjat sin kunskapsuppbyggnad. Därför finns detta projekt där små och medelstora företag får hjälp att lära sig klimatberäkna byggnader.

Projektet finansieras av SBUF Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och SIVL och drivs av organisationen Byggföretagen där IVL är utförare.

Samarbetspartners i projektet är bygghandlaren Beijer Byggmaterial, kostandskalkylföretagen Wikells och Elecosoft samt miljöbedömningsföretagen Basta och Byggvarubedömningen.

Projektets klimatberäkningsverktyg

Inom projektet kommer klimatberäkningsverktyget för byggnader, Byggsektorns Miljöberäkningsverktyg, att användas. En av utmaningarna när en klimatberäkning skall genomföras är att ta fram korrekta materialmängder för byggnaden, i stil med: 580 kg Stenull, 2.3 ton betong c20/25, osv. Materiallistan kan bli ganska lång och kvaliteten i beräkningen står ofta i proportion till hur pass noggrant materilallistan tagits fram. Därför kan Byggsektorns Miljöberäkningsprogram läsa in materiallistorna digitalt från system där den redan är framtagen, tex från kostnadskalkylmjukvaror. Inom projektet används kostnadskalkylmjukvarorna Bidcon (Elecosoft) och Sektionsdata (Wikells).

Under hösten kommer Basta, Byggvarubedömningen och Beijer Byggmaterial också ta fram exportfiler till Byggsektorns Miljöberäkningsverktyg som testpiloterna kan använda. Detta betyder att testpiloterna kan läsa in mängder också från dessa källor.

Varje testpilot väljer själv vilken källa man önskar läsa in mängder från. Saknar man digital inläsning från dessa källor kontakta Anders Ejlertsson.

Antagna testpiloter

Första testpiloten antagen: Knut Edstrand Bygg

Det är viktigt för oss att vara med i detta projekt så att vi kan leverera vad vi ska till våra beställare, Jonas Edstrand, VD.

Testpiloter från Knut Edstrand Byggnads AB

Samarbetspartners i projektet

Logotyp byggföretagen
Logga basta
IVL Logga
Logga Byggvaru bedömningen
Logga Elecosoft
Logo Wikells byggberäkningar
Beijer logga
Sidan senast ändrad: 2022-10-14

IVL Svenska Miljöinstitutet

Om oss

IVL Svenska Miljöinstitutet är ett oberoende forskningsinstitut med Sveriges bredaste miljöprofil.

Tillsammans med näringsliv, myndigheter och forskningsvärlden driver vi på omställningen till det hållbara samhället – från vetenskap till verklighet.

Följ oss

Ikon med LikedIn
Ikon med twitter
Ikon med facebook

Karriär

© 2022 IVL Svenska Miljöinstitutet AB | Om Cookies | Hantering av personuppgifter

Ikon med kryss
Till toppen