
Vägledning för EPD-ägare
Denna vägledning syftar till att hjälpa EPD-ägare att framhäva cirkulära aspekter i deras EPD.
Hur kan vi visa vår cirkularitet i våra EPD:er?
EPD:er har olika grader av strikta regler och format för hur data ska redovisas, och ibland kan det som EPD-ägare vara svårt att veta hur produktens cirkulära aspekter kan presenteras på ett tillåtet och tydligt sätt i EPD:n – men det finns flera möjligheter. För det första är miljöpåverkan generellt lägre för en cirkulär produkt än för en icke-cirkulär produkt, vilket innebär att LCA-resultatet för miljöpåverkanskategorierna – vilket är huvudinnehållet i en EPD – oftast blir lägre ju mer cirkulär en produkt är. Vidare speglar vissa LCA-resultat mer direkt cirkulära aspekter, såsom resultatet för LCA-indikatorn för användning av sekundära (återvunna) material.
Utöver LCA-resultaten finns det andra möjligheter att i EPD:n redovisa cirkulära aspekter. I innehållsförteckningen ska det redovisas vilken andelen återvunnet respektive biobaserat innehåll som finns i produkten och dess förpackningning. I kapitlet om ytterligare miljöinformation (”additional environmental information”) kan exempelvis redovisa hur produkten bör användas eller underhållas, och återbrukas eller återvinnas efter dess användning.
Viktigt att komma ihåg är att olika programoperatörer kan ha olika regler, så det är därmed viktigt att se till att ni följer rätt regler beroende på vilken programoperatör ni tänker registrera era EPD:er i.
Var hittar jag regler om det som får inkluderas i EPD:er?
Nedan redovisas de standarder och direktiv som behöver följas vid skapande av en EPD.
ISO 14025 är standarden som reglerar typ III miljövarudeklarationer, eller EPD:er. Det kan även finnas ytterligare ISO- eller EN-standarder som behöver följas beroende på nationella eller europeiska standarder och/eller beroende på produktkategori. Ett exempel är EN 15804 standarden som gäller byggprodukter och som i flera program operatörer även innefattar möbler. Då EPD:er för möbler ofta följer byggstandarden så görs hänvisningar till denna flera gånger på denna sida. Alla program operatörer har en GPI upprättad som även den måste följas vid skapandet av EPD:er.
Vidare behöver den som skapar EPDn även följa en passande PCR, eller produktspecifika regler, som även är upprättade hos alla programoperatörer. Värt att notera är att även om EPD:er följer samma standarder så kan dem se väldigt olika ut. Programoperatörerna är olika strikta med rapporteringsformat och olika aspekter kan vara olika relevanta för varierande produkter.
Var kan cirkulära aspekter redovisas i en EPD?
Som tidigare nämnt kan generellt sägas att cirkularitet syns direkt i resultat, då en cirkulärprodukt ofta är har en lägre miljöpåverkan än en icke-cirkulärprodukt.
I stycket ”additional environmental information” går det att inkludera ytterligare miljörelaterade aspekter. Viktigt är att endast redovisa aspekter som uttryckligen är tillåtna enligt ovannämnda regler och att inte ta med överflödig irrelevant information. Enligt ISO-standarden behöver dessa ytterligare miljöaspekter vara verifierbara, specifika, relevanta för produkten och utan risk för misstolkning. Det är inte tillåtet att inkludera jämförelser med andra produkter eller marknaden.
Verksamhetens cirkulära aspekter
Viktigt att komma ihåg är att en EPD är produktspecifik och därmed finns det begränsningar i hur mycket information relaterat till företaget som får tas med i en EPD. Det rekommenderas därmed att vara sparsam med verksamhetsinformation som inte är specifik för produkten.
Det finns några cirkulära aspekter på verksamhetsnivå som däremot får nämnas. Utöver information på produktnivå, som nämndes ovan, kan företag under stycket “additional environmental information” presentera miljörelaterat cirkulärt arbete på verksamhetsnivå samt inkludera en hänvisning till var intressenter kan läsa mer om detta arbete. Här kan även nämnas efterlevnad av standarder för miljöledningssystem, samt hänvisning till återvinnings- och återanvändningsiniativ inom verksamheten.
Saker som inte följer reglerna i standarder, GPI och PCR får inte inkluderas, som till exempel påståenden om koldioxidneutralitet av verksamhet eller produkt eller påståenden om miljöprestanda som uttrycker jämförelser med andra produkter eller företag på marknaden. Påståenden om utsläppsminskningar är också något som EPD-ägare bör vara försiktiga med då detta kan vara svårverifierat. Allting i stycket “additional environmental information” måste vara verifierbart.
Produktens cirkulära aspekter
Nedan presenteras exempel på hur produkters cirkulära aspekter kan inkluderas i en EPD. Följt av fördjupningar i hur särskilda cirkulära aspekter kan avspeglas i en EPD samt hur de både bör och kan tolkas.
Mer information om EPD i upphandling
För mer information kring synen på och tillämpningen av EPD i cirkulära upphandlingar besök:
EPD och cirkulär upphandling.
För mer information och vägledning kring hur en EPD kan användas för att upphandla klimatsmart och cirkulärt ur ett livscykelperspektiv besök: Bedömning av klimatpåverkan i upphandling.