1. Startsida
  2. Press
  3. [2023-01-26] Flera tunga nya samarbetspartner när IVL fortsätter leda arbetet mot matsvinn
Pressmeddelande | 2023-01-26
Man throwing away food.

Flera tunga nya samarbetspartner när IVL fortsätter leda arbetet mot matsvinn

IVL Svenska Miljöinstitutet får fortsatt förtroende att leda arbetet i den nationella överenskommelsen Samarbete för minskat matsvinn. Samtidigt intensifieras arbetet mot matsvinn i och med att flera tunga aktörer som Ica Sverige, Axfoundation och forskningsinstitutet Rise nu går med.

– Så mycket som 40 procent av all mat som produceras äts inte upp – det är ett enormt resursslöseri. Samtidigt orsakar livsmedelsproduktionen stora klimatutsläpp och miljöpåverkan. Att minska matsvinnet är viktigt och vi är glada att vi har fått förlängt förtroende att leda och intensifiera det arbetet i Sverige, säger Maria Ahlm på IVL, koordinator för Samarbete för minskat matsvinn, som ofta förkortas SAMS.

IVL vann Livsmedelsverkets upphandling att driva SAMS eftersom IVL kunde visa på erfarenhet av att driva nätverk och dessutom hur arbetet ska genomföras på ett bra sätt.

– SAMS är en framgångsrik branschsamverkan som bygger på medlemmarnas engagemang att driva frågan om att minska matsvinnet i alla led. Som grund finns den nationella handlingsplanen Fler gör mer, som trycker på åtgärder. Vi ser gärna att arbetet framåt fokuserar på åtgärderna i handlingsplanen, säger Britta Ekman, chef för avdelningen för hållbara matvanor på Livsmedelsverket.

SAMS ska hjälpa Sverige att nå både FN:s mål att halvera det globala matsvinnet till 2030 och målen som finns i den nationella handlingsplanen för minskat matsvinn. Frivilliga överenskommelser har visat sig vara framgångsrika i flera länder, som Norge och Storbritannien, när det gäller att minska matsvinnet.

Runt 40 företag och myndigheter deltar i SAMS. Nyligen har tunga aktörer som matjätten Ica Sverige, hållbarhetsorganisationen Axfoundation och forskningsinstitutet Rise anslutit sig.

– Matsvinn är en central hållbarhetsfråga för dagligvaruhandeln och Icas mål är att halvera matsvinnet i butik och i lagerverksamhet till 2025 där vi arbetar på flera olika sätt genom att minimera risken för att matsvinn ska uppstå. Genom SAMS ser vi fram emot att både få ta del av och bidra till utveckling av branschgemensamma matsvinnsinitiativ, förslag på regelverk och branschöverskridande samarbeten, säger Karin Amnå, chef för hållbar utveckling på Ica Sverige.

– Vi är glada att Ica har kommit med eftersom det är en stor och viktig aktör som har möjlighet att påverka både i inköpsledet och hos sina kunder. Vi hoppas kunna sprida goda exempel från deras arbete med matsvinn till fler inom SAMS nätverk, säger Maria Ahlm.

För mer information, kontakta:
Maria Ahlm, maria.ahlm@ivl.se, tel. 010-788 67 49

Samarbete för minskat matsvinn, ofta förkortat SAMS, är en frivillig nationell överenskommelse där aktörer från hela livsmedelskedjan och myndigheter deltar. Runt 40 företag, organisationer och myndigheter är medlemmar eller supportrar. Arbetet leds av IVL Svenska Miljöinstitutet och finansieras av medlemmarna, Stiftelsen IVL och Livsmedelsverket. Läs mer om SAMS. Öppnas i nytt fönster.

 

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev