1. Startsida
  2. Press
  3. [2021-12-02] Centrum för cirkulärt byggande får pris som årets cirkulära initiativ
Pressmeddelande | 2021-12-02
CCBuild får pris som årets cirkulära initiativ på Återbruksgalan 2021. Foto Mikael Gustavsen

Foto: Mikael Gustavsen/Recycling

Centrum för cirkulärt byggande får pris som årets cirkulära initiativ

Den IVL-ledda återbruksarenan Centrum för cirkulärt byggande, CCBuild, har blivit utsedd till årets cirkulära initiativ. Priset delades ut av tidningen Recycling vid Återvinningsgalan som hölls på Berns i Stockholm den 1 december.

– Jag är så stolt och glad över att vårt arbete i CCBuild uppmärksammas. Det är bara genom samverkan vi kan ställa om till cirkulära materialflöden, och det känns hoppfullt för framtiden att vi har så många engagerade samarbetsparter från olika delar av värdekedjan i bygg- och fastighetssektorn med oss i det arbetet, säger Carina Loh Lindholm, projektledare på IVL och koordinator för Centrum för cirkulärt byggande.

Med på plats på Återvinningsgalan från CCBuild var också Torbjörn Zettergren och Amanda Höjer från Vasakronan, Marianne Hedberg, Byggföretagen, Emma Östlund, Ettelva arkitekter, Jimmie Hellström, Brukspecialisten, Amanda Borneke från Sweco och Anna Jarnehammar och Johanna Andersson från IVL Svenska Miljöinstitutet.

Juryns motivering till priset löd: ”Med ambitionen att vara sin sektors gemensamma arena och marknadsplats, och föra in cirkularitet och återbruk i stor skala inom ett område där det verkligen behövs, är årets vinnare en mycket värdig sådan. Årets cirkulära initiativ tilldelas Centrum för cirkulärt byggande, CCBuild.”

Digitala verktyg underlättar återbruk

Centrum för cirkulärt erbjuder digitala verktyg som underlättar återanvändning av byggmaterial, men även nätverk, utbildningar och guider som ska stärka marknaden för cirkulära produkter och tjänster inom bygg- och fastighetssektorn. Återbruksarenan har fått stor uppslutning från bygg- och fastighetsbranschen. På bara ett år har man gått från 30 aktörer till att nu ha över 70 samarbets- och associerade parter.

– Att intresset för återbruk ökar är mycket glädjande. En tredjedel av Sveriges avfall kommer från bygg- och rivningssektorn och mycket av det materialet kan fortsätta användas. CCBuild är ett jättebra exempel på hur vi kan jobba aktivt för att på olika sätt förbättra förutsättningarna för storskaligt återbruk och på så sätt minska byggsektorns klimatpåverkan, säger Marie Fossum Strannegård, vd för IVL Svenska Miljöinstitutet.

Arbetet i CCBuild startade 2015 som ett samverkansprojekt med stöd från Vinnova, inom deras program för utmaningsdriven innovation. Nu är projektet inne på det tredje steget som pågår till 2022. Planen är att därefter driva verksamheten vidare på annat sätt.

Återvinningsgalan arrangeras av tidningen Recycling med samarbetspartners. Mer information finns på www.atervinningsgalan.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För mer information om CCBuild, kontakta:
Carina Loh Lindholm, carina.loh.lindholm@ivl.se, tel. 010-788 69 21

Läs mer om CCBuild på webbsidan ccbuild.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev